Frisk ostekake med crème fraîche og bringebær

Frisk ostekake med crème fraîche og bringebær

Picture

Det er typisk norsk (bringebær) å være god

Laget med crème fraîche og de flotteste norske bærene ble denne nydelige ostekaken en skikkelig fulltreffer – full av frisk bringebærsmak.
Planen var å bake noe helt annet, men da jeg så de flotte bringebærene de hadde på Kiwi måtte jeg bare kaste om på bakeplanene. Oppskriften har jeg satt sammen etter eget hode. Fra før har jeg laget en rullekake med crème fraîche og bringebær, og ettersom jeg er spesielt svak for denne komboen tenkte jeg å teste det ut i en ostekake. Det blir for surt og syrlig tenker du kanskje, men nei – det er slett ikke tilfelle, den blir bare ekstra frisk og god på smak. (Om du ikke har crème fraîche kan du gjerne bytte den ut med kremfløte)

Ikke et vondt ord om min mest populære ostekake laget med gelepakker, men med SÅ fantastisk fine bær ønsket jeg ikke å kludre til smakene noe som helst. Til deg som bare lager ostekake med gelepakker -nå er tiden inne for å ta ett steg videre! Å bruke gelatin er bare en treningssak, og er like enkelt som å bruke pulver og vann. Kors på halsen.

Det finnes et par kritiske punkt når man skal blande gelatin inn i en krem, det viktigste å tenke på er temperatur. Er kremen iskald og gelatinen såvidt flytende vil du oppleve at gelatinen blir til tråder i kremen. Derfor skal du alltid røre en rykende varm smeltet gelatin med litt av kremen først. Deretter blander du det med resten av kremen. La gjerne kremosten stå og bli temperert før du bruker den – da er den lettere å jobbe med. 

Så til selve smeltingen av gelatinen. Først skal gelatinen legges i kaldt vann. Det er fordi den skal svelle og trekke til seg vann. Etter 5-10 minutter tas den ut av vannet. Klem så mye vann ut som mulig før du har den over i en skål. Jeg smelter som oftest gelatin sammen med annen væske i oppskriften ( i dette tilfelle – sitronsaft) i mikroovnen og smelter til det ryker av den. Om du ikke har mikroovn – ta litt av de knuste bærene, varm dem forsiktig i en kjele og tilsett den myke gelatinen. Den vil da smelte i de varme bærene. 

Liker du at ostekaka har en helt pinne stiv puddingkonsistens, tilsett et par gelatinplater til. Denne ostekaken blir fast, men har en nydelig, lett skjelv. 

Frisk ostekake med crème fraîche og bringebær
Bunn:
250 g havrekjeks (Digestive, Gjende eller Bixit)
100 g smeltet smør

6 plater gelatin
1 pk (200 g) nøytral kremost (for eksempel philadelphia)
1 beger (3 dl) crème fraîche (eller ta kremfløte om du har)
160 g melis
250 g friske eller frosne bringebær
2 ss sitronsaft

ca. 200 g bringebær til pynt

Slik gjør du:
1. Legg gelatinplater i kaldt vann.
2. Knus kjeks i en foodprocessor eller i en pose med en kjevle. Tilsett smeltet smør og klem godt ut i en 22-24 cm springform, kledd med bakepapir. Settes i kjøleskap.

3. Pisk crème fraîche, kremost og melis (om du velger kremfløte i steden for crème fraîche – ikke pisk massen for fast)
4. Knus bringebærene lett med en gaffel, bland inn i kremen. 
5. Ha gelatinplater og sitronsaft i en beholder. Smelt gelatinen til den er rykende.
6. Bland litt av kremen i gelatinen før du blander den med resten av kremen.
7. Rør godt sammen og hell over i springformen. Settes i kjøleskap 1-2 timer.
8. Bruk en skarp kniv og skjær langs kanten før du løsner kaken fra formen. 

Picture

Picture

Klem ut kjeks og smør i formen, sett kjølig. Knus bringebærene så det blir litt biter av den. Du kan godt bruke frosne bær. 
Picture

Picture

Ostekrem, bringebær og gelatin blandes og helles over i springformen.  
Picture

Formen min er ca. 22 cm. Jo videre form – jo lavere kake. Du bestemmer!
Picture

Sjekk de bæra, da! Den ble helt himmelsk på smak – frisk og veeeeldig god. 
Picture

Min kake er ikke så fast som en kake laget med gelepakke, men vil du heller at den skal være pinnestiv – tilsett et par plater gelatin til. 
Picture

Dekorativ på kakebordet, naturlig og ikke minst GOD! 
13 Kommentarer
  • May Iselin
    Svar
    Skrevet på10:23, 24. august 2017

    Ser nydelig ut – får vann i munnen her!
    Skal prøves!
    Men et lite spørsmål – er det forskjell på å bruke gelatinplater og gelatinpulver, eller er det egentlig samme sak?
    Blir det evt bare en egenpreferanse på hva man liker å bruke?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på12:17, 24. august 2017

      Bruk gjerne pulver. Det er gjerne hva du liker å bruke, ja. Effekten er den samme, men jeg har ikke beskrevet fremgangsmåte med pulver ettersom den er litt annerledes enn om du bruker plater. Med pulver kan du beregne 1.7 gram pulver per plate.

  • Astrid
    Svar
    Skrevet på14:32, 24. august 2017

    Jeg foretrekker å bruke gelatin plater. Kaken ser himmelsk ut og skal prøves. Takk for at du deler oppskriften 😆

  • Gro
    Svar
    Skrevet på17:17, 30. august 2017

    Hei, kaken ser helt fantastisk ut. Kan jeg lage kaken en dag eller to før den skal serveres? Mvh Gro

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på17:34, 30. august 2017

      Ja, det går fint. Men vent med å legge på friske bær til den dagen den skal spises.

      • Gro
        Svar
        Skrevet på18:06, 30. august 2017

        Tusen takk for svar😄

  • Tonje
    Svar
    Skrevet på18:27, 31. august 2017

    Er det mulig å bruke gelepulver med smak i stedenfor gelatin og rørte bær? Hvordan går man i så fall frem? Kaken ser veldig god ut!

  • Meretekj
    Svar
    Skrevet på19:06, 8. september 2017

    Denne kaka laga jeg til bursdagen min på tirsdag, og den var kjempegod. Garantert at jeg lager den igjen.

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på10:46, 10. september 2017

      Det var hyggelig å høre!

  • Kari
    Svar
    Skrevet på06:49, 9. februar 2019

    Ser nydelig ut! Skal bærne tines helt først hvis jeg bruker frosne? Og blir det i så fall samme mengde gelatin?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på07:33, 9. februar 2019

      Ja, tin bærene. Samme mengde gelatin (hvis du er usikker på om bærene væsker mye, tilsett 1 plate gelatin til)

  • Anne Trøbråten
    Svar
    Skrevet på22:01, 28. mars 2019

    Takk for oppskrift. Jeg lagde den i lavkarboformat, og den ble like lekker for øynene som for munnen ☺️

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

hits