Hvitløksbrød i form (kuvert)

Hvitløksbrød i form (kuvert)

I disse tider, hvor vi helst ikke skal ta mat fra samme fat, kom jeg på at jeg hadde disse formene i kjelleren. Små gryter med lokk. De er kjøpt for en billig penge på Jula, men selges mange andre steder også. Jeg ble engang servert hvitløksbrød i sånne former, og har siden tenkt at det må jeg lage! Endelig kom dagen, for å si det sånn, og i tillegg til å være dekorative er de praktiske ved at du kan lune brødene i formene i ovnen eller på grillen før servering.

Hvis du mener å ha sett disse formene før her på krem.no har du forsåvidt rett i det – de brukes til å lage den gode eplekaka til Christer Rødseth.

Har du ikke små gryteformer? Vær kreativ. Du må jo ikke lage dem som kuvertbrød. Bruk springform, muffinsformer eller brødform.

Jeg brukte ferdigkjøpt hvitløkssmør, men legger ved en oppskrift jeg har brukt tidligere. Har nemlig laget både et flatt hvitløksbrød tidligere, og selvfølgelig et hvitløksbrød tangzhong.

For å være helt ærlig er det ett fett hvilken oppskrift du velger å bruke til å lage disse små formene med hvitløksbrød – bruk gjerne tangzhong-oppskriften. Har kun fire former, men denne deigen holder til dobbelt så mange – enda kommer du til å få deig til overs.

Grunnoppskrift salt gjærdeig
500 g hvetemel
3.5 dl kaldt vann
15 g gjær
10 g salt
2 ss olje

Hvitløkssmør
4-6 fedd hvitløk
100 g smør
5-15 blad fersk basilikum (velg selv)
2 ts oregano

litt revet ost
Riv hvitløk (eller finhakk/ bruk en hvitløkspresse) og bland smeltet smør, basilikum og oregano. 

Slik gjør du:
1. Bland alt i en bakemaskin, tilsett kald væske. Husk at du alltid kan justere deigen ved å tilsette mer væske, ikke mer mel.
2. Alt blandes først sammen (til du har en deig) og eltes deretter godt, opp i 15-20 minutter.
3. Deigen settes på benken (eller i kjøleskap om du vil vente lenger med å bake den ut). Pakk bakebollen inn i en pose.
4. Når deigen har hevet til dobbel størrelse  (1-2 timer) knas den godt sammen og deles opp i emner på ca. 20-25 gram.
5. Trill til runde kuler. Klem flate.
6. Legg på en klatt hvitløkssmør på hver runding. Fukt deigen i kantene og pakk inn smøret, slik at du får en ball.
7. Legg fire kuler i hver form. Etterhev i ca. 45 min. Legg på litt ost før steking.
8. Stekes på 240 grader over/undervarme eller varmluft i ca. 15 minutter.

Smør formene godt før du starter
Klem de små kulene flate
Legg på en klatt med hvitløkssmør på hver runding
Plasser fire kuler i hver form
La etterheve ca. 30-45 minutter. Dryss over revet ost før steking
Jeg stekte på Pizzaeffekt (varmluft), midt i ovnen 235 grader
Hvitløksbrødene kan fryses. Ta dem ut av formene. Når brødene skal spises, tin brødene på benken en times tid. Legg hvitløksbrødene tilbake i formen og lun lett i ovnen eller på grillen.(120 grader noen minutter på varmluft)
6 Kommentarer
  • Kari Kjøniksen
    Svar
    Skrevet på08:58, 12. juni 2020

    Ser lekre ut!! Har noen aluminiumsformer i omtrent riktig størrelse, vil de påvirke steketiden i forhold til porselensformer?

  • Tone Anderson
    Svar
    Skrevet på12:20, 13. juni 2020

    Hvor lenge stekte du de?

  • Janne
    Svar
    Skrevet på15:43, 14. august 2020

    De er lekre, har prøvd. Legger du de med skjøten ned i forma? På mitt første forsøk la jeg skjøten opp, var nok litt dårlig lukket for mye smør rant ut. Gode likevel!

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Halloween-lykt

Som dere så i forrige innlegg har jeg...

Halloween-cookies

Halloween er nært forestående, og jeg er mer...

Tiramisubløtkake

Liker du kaffesmak? Da liker du tiramisu. En...

Bollefocaccia med ep..

De norske vintereplene er i butikk. De passer...

Kardemommeknuter

Det nærmer seg høstferie og her på Østlandet...