Julekake tangzhong

Julekake tangzhong

 

Picture

Mjuk nostalgi

Den «nye» bakemetoden tangzhong har gjort at jeg har økt væskemengden i min faste julekakeoppskrift. Det gjør den både mer mjuk, mer saftig og mer holdbar. Å spise en bit av denne drar meg rett tilbake til barndommen..

I går bakte jeg julekake med tangzhong-metode på instagram stories (du kan se det under høydepunkter – jeg heter @kremno_elin på Instagram), noe som utløste et skred av henvendelser fra folk som ønsket oppskrift på rappen. Det jobber bare ETT menneske i dette lille foretaket mitt, jeg baker, skriver og tar bilder selv og noen ganger strekker ikke tiden til. Særlig nå, når mørket kommer som julekvelden på kjerringa halv tre hver ettermiddag. Får ikke pleaset alle, men her kommer’n!

Har du ikke hørt om tangzhong kan du lese litt om det fra første gang jeg bakte det her, men bare for å forklare kort, så koker man en jevning av mel og vann i starten av bakeprosessen. Ved å gjøre denne øvelsen kan man øke væskemengde til 75% (eller over) og dermed får man et holdbart og saftig bakverk.

Vi spiste en hel julekake i går. Da var den jo mjuk som bomull. De to andre pakket jeg inn i plast. Om den var like god i dag? Svaret er JA! Ikke like mjuk, men absolutt saftig. Om den er like god på dag 3? Nei, det tror jeg ikke. OPPDATERT – DAG 3: Jeg tok feil! Den er supermjuk og helt fantastisk god enda!

I denne oppskriften har jeg tatt utgangspunkt i min vanlige julekakeoppskrift, men jeg har som du skjønner økt væskemendge og redusert gjærmengde. Et viktig tips er å legge rosinene i bløt. Da vil de bli mettet med vann og ikke trekke fuktighet fra julekaka (noe som gjør den raskere tørr).

 


 

Julekake tangzhong (3 eller 4 julekaker)

Tangzhong-jevning:
4 dl melk
80 g hvetemel
Varmes til under kokepunktet (65 grader). Avkjøles.

Resten av ingrediensene som has i bakebollen sammen med avkjølt jevning
2 dl melk
35 g gjær
150 g sukker
720 g hvetemel
2 ts kardemomme
1 egg + 1 egg til pensling (kan sløyfes)

Tilsettes etter ca. 10 min elting:
100 g smør i terninger

Tilsettes når deigen er ferdig eltet:
125 g rosiner (legg gjerne i bløt ca. 30 min før de skal brukes)
50 g sukat

 


Slik gjør du:
1. Lag først en jevning av mel og væske. Varm den så den tykner (det skjer ved 65 grader). Blandingen behøver ikke koke.  Avkjøl til romtemperatur. Bland jevning pluss resten av ingrediensene i bakebollen. Du kan bare smuldre gjær rett i bollen, behøver ikke røres ut i væske.
2. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet 7-10 minutter.
3. Deigen eltes godt totalt ca. 15-20 minutter. Elt deigen på lav fart. Sett på full fart siste 5 min. For å vite når du har eltet og knadd nok – ta en liten deigkule og dra den mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
4. Helt mot slutten tilsettes evt rosiner og sukat. Elt de forsiktig inn så de ikke blir revet istykker.
5. Sett deigen et lunt sted til modning ca. 1 time. (Pakk bakebollen inn i en pose)
6. Del opp deigen i 3 eller 4 deler. Form til store boller. Form julekakekene som vist på bildene under.
7.  Settes til heving ca. 35-45 minutter til.
8.  Stekes på 180 grader (over/undervarme) litt ned i ovnen 40-50 minutter (pensle med egg før steiking om du ønsker)

Picture

Del deigen i like store deler. Da er det lettere å få et jevnt resultat.

Picture

Picture

Skjær rundt kanten med en skarp kniv. Press hånden ned i midten og brett kantene opp.

Picture

Sett julekakene med gode mellomrom på en bakeplate. Hev i ca. 45 min. Stek litt ned i ovnen (over/undervarme) i 40-50 minutter. PS. Vil du ha litt mindre julekaker, lag 4 stk.

Picture

Den ene julekaka revnet litt i kanten, men gjett om den var god, da! Har aldri spist mjukere julekake. Den var helt fantastisk god.

Picture

Dagen etter! Fortsatt mjuk og god. Litt tørrere er den jo, men sammenlignet med dag-gamle julekaker jeg har spist oppigjennom er denne som fersk å regne. Om den er god på dag 3 også? JAAAAA! Jeg har spist den tre dager nå og ser ingen betenkeligheter med å spise den i morgen også. Fortsatt mjuk og god!
3.5 based on 2 reviews
69 Kommentarer
  • Skrevet på11:12, 26. november 2018

    Test kommentar

    • Inger-Lise Tøllefsen
      Svar
      Skrevet på07:24, 2. desember 2020

      Skal det ikke være salt i? Må jo bare spørre😊 bakte disse i fjor og de ble helt fantastiske🤗

      • Elin Krem.no
        Svar
        Skrevet på08:21, 2. desember 2020

        Det er salt i smøret. Ellers må du gjerne tilsette mer om du syntes det er for lite.

  • Hilde Kristin Andersen
    Svar
    Skrevet på20:10, 27. november 2018

    Gratulerer🎉 Fantastisk fiiiin🤗❤️🎈

    • Svanhild Halmø-Jenssen
      Svar
      Skrevet på11:24, 25. november 2020

      Den kan vel fryses ? 🤗🤩

      • Elin Krem.no
        Svar
        Skrevet på14:48, 25. november 2020

        Selvfølgelig

  • Margareta Brigitte Nilsen
    Svar
    Skrevet på20:51, 27. november 2018

    Gratulerer masse med ny nettside! Elsker å følge deg og dine gode oppskrifter. Bra veiledning og inspirasjon!

  • Berit Hansen
    Svar
    Skrevet på21:22, 27. november 2018

    Gratulerer flinke Elin .Elsker oppskriftene dine <3

  • Lise Linderoth
    Svar
    Skrevet på22:30, 27. november 2018

    Gratulerer!
    Ser veldig tiltalende ut!

  • Tove Hauabakk
    Svar
    Skrevet på19:09, 28. november 2018

    Gratulerer hjerteligst med ny nettside🌺
    Gleder meg til å bake julekake i morgen,den ser nydelig ut. 😊👏🏼

  • Bente
    Svar
    Skrevet på14:20, 4. desember 2018

    Hei! Første gang jeg prøver tangzhongmetiden. Det er den beste deigen jeg har håndtert! Julekaka den mjukeste jeg har smakt! Skikkelig bra resultat. Dog, jeg delte til 4 kaker istedetfor 3. Lot de to første steke nederst i ovn, da ble de litt brent under. De to neste i midten ca og da ble de godt stekt, men ikke brent. Stekte 35 min. Vil heller prøve 3 brød neste gang. Jeg har 3 former a 20 cm, tror du det vil fungere bra å steke de i form?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på11:13, 5. desember 2018

      Tror de formene nok er i minste laget. Lykke til!

  • Cathrin
    Svar
    Skrevet på15:19, 7. desember 2018

    Bakte ijulekakene går ( i USA) og de ble kjempegode. Brukte 1 pakke tørrgjær (som jeg har tatt med fra Norge og det funket supert – gjør det samme med bolle oppskriften. Finner ikke fersk gjær.. takk for super nettside med masse gode oppskrifter og super informasjon.

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på15:34, 7. desember 2018

      Så hyggelig å høre! Må bare si at 1 pk tørrgjær (norsk) er ALT for mye til denne oppskriften. Det holder med noen få gram…

      • Cathrin Andersen
        Svar
        Skrevet på16:14, 11. desember 2018

        Takk for svar, – hvor mange gram trenger jeg for torrgjaer ? Samme for bolledeigen ? Finner ikke fersk gjaer her vi bor ;-(

        • Elin Krem.no
          Svar
          Skrevet på11:48, 13. desember 2018

          Litt under 1 ts tørrgjær

  • Anne Gro Engen
    Svar
    Skrevet på09:11, 9. desember 2018

    Nam, denne ble kjempegod! 💜
    Vi droppet sukat, men bløtla rosinene i litt vann med julekrydder og portvin, og det ble snaddergodt. Turte derfor ikke ha i rosinene før etter første heving,.. Vi delte deigen i fire emner – de ble store nok, ja!.
    Hva tenker du om å bruke vann i stedet for melk i tangzhong-starteren, blir deigen enda luftigere da?
    Tusen takk for daglig inspirasjon, Elin!
    Hilsen Anne Gro

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på19:55, 9. desember 2018

      Vann gir ikke mer luftig resultat, det blir ett fett. Høres godt ut med portvin til rosinene, da!

  • Marthe Jordhøy
    Svar
    Skrevet på11:50, 15. desember 2018

    Kan disse stekes på varmluft?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på10:41, 16. desember 2018

      Ja, det går fint.

    • Inger-Lise Tøllefsen
      Svar
      Skrevet på09:20, 18. desember 2019

      Hvilket smør bruker du?

      • Elin Krem.no
        Svar
        Skrevet på14:23, 18. desember 2019

        Ta det du har, alt funker. Jeg bruker meierismør.

  • Liva
    Svar
    Skrevet på12:07, 18. desember 2018

    Har du noen tanker om det å langtidsheve tangzhong? Leste innlegget ditt om hurtigfoccacia, at det ble mer smak jo lengre hevetid på deigen?
    Jeg skulle gjerne satt deigen i dag men har ikke tid til baking og etterhev før i morgen 🙂

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på15:58, 18. desember 2018

      Det må du gjerne gjøre. Halver gjærmengde og sett deigen kjøleskapet over natt.

  • Berit Foss- Lunde
    Svar
    Skrevet på11:44, 22. desember 2018

    Skal kose meg og prøve din nye måte å bake gjærdeig på i romjula. Gleder meg.
    Flott blogg du har. Er ofte innom deg. Takk for at du deler.
    Ønsker deg en vakker jul med mange gode minner, smaker og gleder 🎄🤶🏻

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på12:31, 23. desember 2018

      Tusen takk! God jul!

  • Skrevet på19:54, 6. februar 2019

    Bakte disse i dag….helt fantastisk gode! Funke like godt selv om det ikke er jul…;)
    Takk for mange fine oppskrifter og for god inspirasjon!

  • Ingebjørg Husby
    Svar
    Skrevet på16:30, 24. september 2019

    Hei. Disse julekakene ser flotte ut. Må man snitte rundt kanten på dem og trykke dem ned på midten? Eller blir de like bra om man steker dem. «hele»

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på10:15, 25. september 2019

      Det gjør du som du vil med. Jeg har aldri laget julekake på annen måte.

  • Enjonetti
    Svar
    Skrevet på19:23, 30. september 2019

    Hei, jeg har lyst å gi bort julekakene til jul men skulle gjerne laget de nå før julerushet. Går de fint å fryse, og evnt hvordan? I plast så fort de er avkjølt? Og gi de bort rett før jul? 😅

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på21:28, 30. september 2019

      Du kan godt lage den nå og fryse. Pakk inn i tett plast når julekaka er HELT avkjølt.

  • Elin Sigurdsen
    Svar
    Skrevet på15:30, 1. desember 2019

    Hei, de falt sammen ved steking, har du noen teori på hva det kan skyldes? Lite mel?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på11:17, 2. desember 2019

      Litt for mye hevet før steking..

  • Elin
    Svar
    Skrevet på15:35, 1. desember 2019

    Hei, julekakene fløt ut ved steking, har du noen teori på hvorfor? Lite mel?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på11:18, 2. desember 2019

      Nei, men de har trolig hevet litt for lenge. Det er også viktig å lage stramme julekaker, altså at man triller dem som boller til en stram bolle, før du skjærer i dem.

  • Ida
    Svar
    Skrevet på20:29, 15. desember 2019

    Hei! Jeg skal bake disse til en bestemor som ikke kan spise egg. Er det mulig å droppe egget i deigen? Evt bytte ut med noe annet?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på08:40, 16. desember 2019

      Det går fint!

  • Victoria
    Svar
    Skrevet på13:03, 21. november 2020

    Hei. Jeg tenker å bake disse nå for å kunne gi bort i julegaver til jul. Har to spørsmål i den sammenheng:
    1.) Er det mulig å bake det nå og fryse til de skal gis bort til jul?
    2.) Skal bruke tørr gjær. Hvor mye vil du da anbefale at jeg bruker til denne oppskriften?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på22:53, 21. november 2020

      1. Ja 2. 8.4 gram (3.5 ts)

      • Susanne
        Svar
        Skrevet på10:45, 11. desember 2020

        Lurer på spm. nr.2. Du skriver 3,5 ts tørrgjær, men lenger opp skriver du litt under 1 ts tørrgjær. Hva er riktig?

        • Elin Krem.no
          Svar
          Skrevet på08:46, 12. desember 2020

          Det siste er riktig, unnskyld forvirringen. Det går helt fint med mindre tørrgjær også, det tar bare litt lenger tid. 35 g fersk gjær tilsvarer 8.4 gram tørr. Vanskelig å angi nøyaktig, men sånn ca. 3.5 ts

  • Iselin W.S
    Svar
    Skrevet på11:14, 22. desember 2020

    Hei! Først og fremst takk for en super oppskrift på julekake! Jeg lurte på en ting. Jeg tenkte å lage julekake ferske til julaften, men det tar jo litt tid å avkjøle jevningen. Lurer derfor på om det vil fungere å lage jevningen dagen før og oppbevare den kaldt frem til neste dag?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på11:32, 22. desember 2020

      Det fungerer, men blir jevningen for varm vil den bare bli en klump til dagen etter. Vil heller lage jevningen samme dag, stryke den ut på en tallerken, da er den avkjølt på få strakser.

      • Iselin W.S
        Svar
        Skrevet på12:00, 22. desember 2020

        Takk for tipset. God jul! 🙂

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Elins supermjuke coo..

Hæ, hva sa du? tangzhong-jevning i en cookie?...

Toscakake i langpann..

Det er snart mai og tid for dugnader,...

Verdens enkleste sit..

Trenger du en enkel og rask dessert med...

Snurrer med makron o..

Snurrer med makronfyll er alltid godt, og i...

Enkel kokoskake med ..

Det nærmer seg påske og jeg har bakt...