Din handlekurv er nå tom!
Julekake tangzhong
Mjuk nostalgi
I går bakte jeg julekake med tangzhong-metode på instagram stories (du kan se det under høydepunkter – jeg heter @kremno_elin på Instagram), noe som utløste et skred av henvendelser fra folk som ønsket oppskrift på rappen. Det jobber bare ETT menneske i dette lille foretaket mitt, jeg baker, skriver og tar bilder selv og noen ganger strekker ikke tiden til. Særlig nå, når mørket kommer som julekvelden på kjerringa halv tre hver ettermiddag. Får ikke pleaset alle, men her kommer’n!
Har du ikke hørt om tangzhong kan du lese litt om det fra første gang jeg bakte det her, men bare for å forklare kort, så koker man en jevning av mel og vann i starten av bakeprosessen. Ved å gjøre denne øvelsen kan man øke væskemengde til 75% (eller over) og dermed får man et holdbart og saftig bakverk.
Vi spiste en hel julekake i går. Da var den jo mjuk som bomull. De to andre pakket jeg inn i plast. Om den var like god i dag? Svaret er JA! Ikke like mjuk, men absolutt saftig. Om den er like god på dag 3? Nei, det tror jeg ikke. OPPDATERT – DAG 3: Jeg tok feil! Den er supermjuk og helt fantastisk god enda!
I denne oppskriften har jeg tatt utgangspunkt i min vanlige julekakeoppskrift, men jeg har som du skjønner økt væskemendge og redusert gjærmengde. Et viktig tips er å legge rosinene i bløt. Da vil de bli mettet med vann og ikke trekke fuktighet fra julekaka (noe som gjør den raskere tørr).
Julekake tangzhong (3 eller 4 julekaker)
Tangzhong-jevning:
4 dl melk
80 g hvetemel
Varmes til under kokepunktet (65 grader). Avkjøles.
Resten av ingrediensene som has i bakebollen sammen med avkjølt jevning
2 dl melk
35 g gjær
150 g sukker
720 g hvetemel
2 ts kardemomme
1 egg + 1 egg til pensling (kan sløyfes)
Tilsettes etter ca. 10 min elting:
100 g smør i terninger
Tilsettes når deigen er ferdig eltet:
125 g rosiner (legg gjerne i bløt ca. 30 min før de skal brukes)
50 g sukat
1. Lag først en jevning av mel og væske. Varm den så den tykner (det skjer ved 65 grader). Blandingen behøver ikke koke. Avkjøl til romtemperatur. Bland jevning pluss resten av ingrediensene i bakebollen. Du kan bare smuldre gjær rett i bollen, behøver ikke røres ut i væske.
2. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet 7-10 minutter.
3. Deigen eltes godt totalt ca. 15-20 minutter. Elt deigen på lav fart. Sett på full fart siste 5 min. For å vite når du har eltet og knadd nok – ta en liten deigkule og dra den mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
4. Helt mot slutten tilsettes evt rosiner og sukat. Elt de forsiktig inn så de ikke blir revet istykker.
5. Sett deigen et lunt sted til modning ca. 1 time. (Pakk bakebollen inn i en pose)
6. Del opp deigen i 3 eller 4 deler. Form til store boller. Form julekakekene som vist på bildene under.
7. Settes til heving ca. 35-45 minutter til.
8. Stekes på 180 grader (over/undervarme) litt ned i ovnen 40-50 minutter (pensle med egg før steiking om du ønsker)
test fredrik
Test kommentar
Inger-Lise Tøllefsen
Skal det ikke være salt i? Må jo bare spørre😊 bakte disse i fjor og de ble helt fantastiske🤗
Elin Krem.no
Det er salt i smøret. Ellers må du gjerne tilsette mer om du syntes det er for lite.
Hilde Kristin Andersen
Gratulerer🎉 Fantastisk fiiiin🤗❤️🎈
Svanhild Halmø-Jenssen
Den kan vel fryses ? 🤗🤩
Elin Krem.no
Selvfølgelig
Margareta Brigitte Nilsen
Gratulerer masse med ny nettside! Elsker å følge deg og dine gode oppskrifter. Bra veiledning og inspirasjon!
Berit Hansen
Gratulerer flinke Elin .Elsker oppskriftene dine <3
Lise Linderoth
Gratulerer!
Ser veldig tiltalende ut!
Tove Hauabakk
Gratulerer hjerteligst med ny nettside🌺
Gleder meg til å bake julekake i morgen,den ser nydelig ut. 😊👏🏼
Bente
Hei! Første gang jeg prøver tangzhongmetiden. Det er den beste deigen jeg har håndtert! Julekaka den mjukeste jeg har smakt! Skikkelig bra resultat. Dog, jeg delte til 4 kaker istedetfor 3. Lot de to første steke nederst i ovn, da ble de litt brent under. De to neste i midten ca og da ble de godt stekt, men ikke brent. Stekte 35 min. Vil heller prøve 3 brød neste gang. Jeg har 3 former a 20 cm, tror du det vil fungere bra å steke de i form?
Elin Krem.no
Tror de formene nok er i minste laget. Lykke til!
Cathrin
Bakte ijulekakene går ( i USA) og de ble kjempegode. Brukte 1 pakke tørrgjær (som jeg har tatt med fra Norge og det funket supert – gjør det samme med bolle oppskriften. Finner ikke fersk gjær.. takk for super nettside med masse gode oppskrifter og super informasjon.
Elin Krem.no
Så hyggelig å høre! Må bare si at 1 pk tørrgjær (norsk) er ALT for mye til denne oppskriften. Det holder med noen få gram…
Cathrin Andersen
Takk for svar, – hvor mange gram trenger jeg for torrgjaer ? Samme for bolledeigen ? Finner ikke fersk gjaer her vi bor ;-(
Elin Krem.no
Litt under 1 ts tørrgjær
Anne Gro Engen
Nam, denne ble kjempegod! 💜
Vi droppet sukat, men bløtla rosinene i litt vann med julekrydder og portvin, og det ble snaddergodt. Turte derfor ikke ha i rosinene før etter første heving,.. Vi delte deigen i fire emner – de ble store nok, ja!.
Hva tenker du om å bruke vann i stedet for melk i tangzhong-starteren, blir deigen enda luftigere da?
Tusen takk for daglig inspirasjon, Elin!
Hilsen Anne Gro
Elin Krem.no
Vann gir ikke mer luftig resultat, det blir ett fett. Høres godt ut med portvin til rosinene, da!
Marthe Jordhøy
Kan disse stekes på varmluft?
Elin Krem.no
Ja, det går fint.
Inger-Lise Tøllefsen
Hvilket smør bruker du?
Elin Krem.no
Ta det du har, alt funker. Jeg bruker meierismør.
Liva
Har du noen tanker om det å langtidsheve tangzhong? Leste innlegget ditt om hurtigfoccacia, at det ble mer smak jo lengre hevetid på deigen?
Jeg skulle gjerne satt deigen i dag men har ikke tid til baking og etterhev før i morgen 🙂
Elin Krem.no
Det må du gjerne gjøre. Halver gjærmengde og sett deigen kjøleskapet over natt.
Berit Foss- Lunde
Skal kose meg og prøve din nye måte å bake gjærdeig på i romjula. Gleder meg.
Flott blogg du har. Er ofte innom deg. Takk for at du deler.
Ønsker deg en vakker jul med mange gode minner, smaker og gleder 🎄🤶🏻
Elin Krem.no
Tusen takk! God jul!
Evy Arnesen
Bakte disse i dag….helt fantastisk gode! Funke like godt selv om det ikke er jul…;)
Takk for mange fine oppskrifter og for god inspirasjon!
Ingebjørg Husby
Hei. Disse julekakene ser flotte ut. Må man snitte rundt kanten på dem og trykke dem ned på midten? Eller blir de like bra om man steker dem. «hele»
Elin Krem.no
Det gjør du som du vil med. Jeg har aldri laget julekake på annen måte.
Enjonetti
Hei, jeg har lyst å gi bort julekakene til jul men skulle gjerne laget de nå før julerushet. Går de fint å fryse, og evnt hvordan? I plast så fort de er avkjølt? Og gi de bort rett før jul? 😅
Elin Krem.no
Du kan godt lage den nå og fryse. Pakk inn i tett plast når julekaka er HELT avkjølt.
Elin Sigurdsen
Hei, de falt sammen ved steking, har du noen teori på hva det kan skyldes? Lite mel?
Elin Krem.no
Litt for mye hevet før steking..
Elin
Hei, julekakene fløt ut ved steking, har du noen teori på hvorfor? Lite mel?
Elin Krem.no
Nei, men de har trolig hevet litt for lenge. Det er også viktig å lage stramme julekaker, altså at man triller dem som boller til en stram bolle, før du skjærer i dem.
Ida
Hei! Jeg skal bake disse til en bestemor som ikke kan spise egg. Er det mulig å droppe egget i deigen? Evt bytte ut med noe annet?
Elin Krem.no
Det går fint!
Victoria
Hei. Jeg tenker å bake disse nå for å kunne gi bort i julegaver til jul. Har to spørsmål i den sammenheng:
1.) Er det mulig å bake det nå og fryse til de skal gis bort til jul?
2.) Skal bruke tørr gjær. Hvor mye vil du da anbefale at jeg bruker til denne oppskriften?
Elin Krem.no
1. Ja 2. 8.4 gram (3.5 ts)
Susanne
Lurer på spm. nr.2. Du skriver 3,5 ts tørrgjær, men lenger opp skriver du litt under 1 ts tørrgjær. Hva er riktig?
Elin Krem.no
Det siste er riktig, unnskyld forvirringen. Det går helt fint med mindre tørrgjær også, det tar bare litt lenger tid. 35 g fersk gjær tilsvarer 8.4 gram tørr. Vanskelig å angi nøyaktig, men sånn ca. 3.5 ts
Iselin W.S
Hei! Først og fremst takk for en super oppskrift på julekake! Jeg lurte på en ting. Jeg tenkte å lage julekake ferske til julaften, men det tar jo litt tid å avkjøle jevningen. Lurer derfor på om det vil fungere å lage jevningen dagen før og oppbevare den kaldt frem til neste dag?
Elin Krem.no
Det fungerer, men blir jevningen for varm vil den bare bli en klump til dagen etter. Vil heller lage jevningen samme dag, stryke den ut på en tallerken, da er den avkjølt på få strakser.
Iselin W.S
Takk for tipset. God jul! 🙂