Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
17. mai
Bløtkaker
Brød
Cookies
Dessert
Fakta Om
Featured
Flettebakst
For De Minste
Frukt og bær
Glutenfritt
Godt.no
Grunnoppskrifter
Is
Jul
Kakedekor
Kaker
Konfekt
Langpanne
Marsipan
Muffins
OPPSKRIFTER
Ostekake
Påske
popular
Salt Gjærdeig
Sauser
Scones
Sjokoladekaker
Søt Gjærdeig
Tangzhong
Ukategorisert
Utstyr

Vaniljekrem – grunnoppskrift

Vaniljekrem – grunnoppskrift

Picture
Picture
Bilde
Jeg er en sånn som får vann i munnen bare jeg hører ordet vaniljekrem. Det er en krem som kan brukes til å lage så uendelig mye godt! Jeg nevner: Linser, napoleonskake, fruktterter, fyll til kringler og profitorolls, fyll i bløtkaker – med masse mer. Du må gjerne kjøpe ferdig, eller lage av pulver – det er ditt valg, men min påstand er; har du først smakt den ekte, fløyelsmyke vaniljekremen med små knasende vaniljefrø, ja da tror jeg du er solgt. Vanskelig sier du? Ikke etter å ha sett fremgangsmåten her!
Jeg begynner med å finne frem alle ingrediensene. Melk, fløte, maisennamel, sukker, egg og vanilje. Ekte vanilje skal det være. Bruk gjerne noen kroner ekstra på en god vaniljestang. Dersom den føles litt «tung», er fuktig, glinsende og myk har du funnet en god vaniljestang. Er den tørr, lett og sprø når du skjærer den i to – styr unna. Husk at du kan skylle en brukt vaniljestang etter bruk. Tørk den og ha den på et lukket glass med sukker. Da har du et glass med verdens beste vaniljesukker.

Picture

Vaniljekrem

Melk/fløte 1/2 liter (2.5 dl melk + 2.5 dl fløte)
Sukker 100g
Maisenna 35g
Vaniljestang ca 1/2 stk
Eggeplommer 4 stk

Slik gjør du:
1. Pisk sammen eggeplommer maisenna og sukker i en bolle.

2. Hell melken/fløten i en kjele.

3. Splitt vaniljestangen, skrap ut innholdet og ha alt i kjelen. (Også den hele stangen)

4. Kok opp væsken og hell litt av den kokende væsken i bollen med eggeblandingen mens du rører.

5. Hell så alt tilbake i kjelen og rør kraftig til det tykner. Pass på at det ikke brenner seg.

6. Ha kremen i en avlang form og kle med plastfilm. Bør avkjøles hurtig.

Picture

Som du ser bruker jeg ikke en halv vaniljestang engang til denne oppskriften. Det er fordi disse vaniljestengene er så kraftige og fulle av smak, så en kvart holder (etter min smak). Splitt den i to og skrap ut de små frøene inni. Dette er vaniljefrø som gir den fantastiske smaken. Alt skal med oppi kjelen med fløtemelk. Også stangen.

Picture

Ha i vaniljestang og frø

Picture

Fløtemelk og eggeblanding

Picture

Kokende melk has i eggeblanding

Vaniljestang og frø has i kjelen med fløtemelk. Bland sammen eggeplommer, sukker og maisennamel i en egen beholder. Bland godt! Rør i kjelen hele tiden mens du koker opp melken. Når den bobler, heller du litt av den kokende melken i eggeblandingen.

Picture

Hell alt tilbake i kjelen igjen

Picture

Rør kraftig til det bobler og tykner

Picture

Ønsket konsistens!

Rør godt og hell straks alt tilbake i kjelen. Sett kjelen tilbake på platen og rør godt hele tiden. Nå skal kremen tykne. La kremen boble en liten stund, ta den så av platen. (Skulle kremen skille seg kan du prøve å kjøre den sammen i en stavmikser). Hell kremen over i en beholder med stor flate.

Picture Det er viktig å avkjøle kokt vaniljekrem hurtig. Hell derfor kremen på en stor tallerken, eller i en stor beholder og kle med plastfolie (gjerne når den er kokende varm). Sett den så rett inn i kjøleskap/ til avkjøling.  La gjerne vaniljestangen være i mens du avkjøler. Husk at vaniljekremen bør bli helt gjennomkald dersom den skal blandes med for eksempel pisket krem.
4.8 based on 5 reviews
142 Kommentarer
  • Mette Trobe
    Svar
    Skrevet på13:02, 3. april 2022

    Prøvde meg på vaniljekrem (ikke din oppskrift) i går for første gang. Men den skilte seg under koking. Da kom jeg på at Krem.no ofte har gode førstehjelps-råd når noe skjærer seg. Og jammen reddet du med med tips om å bruke stavmikser 🙂 Vaniljekremen ble helt super!! Så tusen takk!

  • Anne Åse Lindeflaten
    Svar
    Skrevet på21:39, 16. mai 2022

    Den har eg laga i dag!
    .Deilig, – har litt til overs, kan den frysast?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på22:34, 16. mai 2022

      Helst ikke. Er holdbar i kjøleskap i tre dager.

    • Nina Kallestad Andreassen
      Svar
      Skrevet på08:52, 22. august 2023

      Hei, lurte på om det bare er å doble ingrediensene for å lage en større porsjon, og bruke 70 gram maizena ? (Har bommet tidligere med maizena i kakefyll – det ble «sjurt» å spise 😂. Beste hilsen Nina

      • Elin Krem.no
        Svar
        Skrevet på08:57, 22. august 2023

        Ja, det går fint. Maisenna må til for å tykne kremen, men koker du den skikkelig forsvinner smaken.

  • Inger Møller
    Svar
    Skrevet på10:24, 2. oktober 2022

    Tenker på hvor mye melk el.l som skal til for å dynke en sukkerbrød sånn at den blir helt perfekt

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på12:45, 2. oktober 2022

      Jeg dynker aldri med melk, bruker heller noe som kan tilføre kaka mer smak, som for eksempel fruktsaft eller vanlig sitronbrus. Dynker heller for lite enn for mye, liker ikke at kaka nesten er gått i oppløsning når den kommer i munnen.

  • Anny Hermansen
    Svar
    Skrevet på14:05, 31. desember 2022

    Stavmikser reddet også skilt vaniljekrem her. Laget først krem fra pulver. Det smakte papir, så laget heller denne, som er himmelsk mye bedre, og nesten like rask å lage.

  • Leiv Larsen
    Svar
    Skrevet på15:49, 11. februar 2023

    Om man bruker fløte istedenfor melk, hva skjer med kremen da?
    Og skal man da fortsatt bruke maisenna, eller må/bør/kan denne kuttes?
    Usikker på om maisenna tilfører smak eller gjør kremen enda stivere om det brukes kremfløte.

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på12:12, 12. februar 2023

      Fløte gjør kremen fyldigere, men du må fortsatt bruke maisenna.

  • Line Røssland
    Svar
    Skrevet på09:31, 7. juni 2023

    Har lyst til å prøve mg på dette,men Kan jeg bruke vaniljesukker istedenfor vaniljestang!??
    Takknemlig for svar😊

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på13:16, 7. juni 2023

      Det kan du, men smaken er alt for svak til at det vil smake særlig vanilje. Det må ganske store mengder til. Vaniljesukker er stort sett bare melis, så hvis du velger å bruke et lass med vaniljesukker kan du redusere sukkermengde tilsvarende.

    • Sandra Lorentsen Furumo
      Svar
      Skrevet på21:42, 27. juni 2023

      Du kan nok prøve vaniljepulver istedenfor vaniljestang, men ikke vaniljesukker

  • Anette Bergh Frøytlog
    Svar
    Skrevet på16:35, 22. august 2023

    Jeg lurer på om du har et greit tips på å få vaniljekrem inn i bollene?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på14:19, 23. august 2023

      Mener du før de er stekt? ha vaniljekremen i en sprøytepose, stikk den inn i den ferdighevede bollen og klem. Da får du vaniljekremen inni bollen 🙂

  • Brit Elin
    Svar
    Skrevet på12:42, 21. desember 2023

    Jeg ser meg aldri tilbake! Aldri mer «kjøpekrem» . Denne var enkel og så god!

  • Siv Therese Eie Fyljesvoll
    Svar
    Skrevet på17:11, 11. februar 2024

    Kremen blir litt tynn i konsistensen, hva gjør jeg galt da mon tro? Nydelig smak og takk for stavmikser tips👌🏻

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på18:55, 12. februar 2024

      Den må koke. Hvis den er suppe har den ikke kokt nok. Da vil den stivne i kjøleskapet.

  • Kamilla
    Svar
    Skrevet på23:13, 28. juli 2024

    Beste vaniljekrem! Veldig lettvin å få til også!

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Fyrstekake med en vr..

Fyrstekake er ikke bare for gamle folk (jeg...

Nettbutikken

Nettbutikken er åpen! Jeg har samlet et knippe...

Bollefocaccia med ba..

Brune bananer på benken (igjen!) og fryseren er...

Silviakake med sjoko..

  Silviakake er en klassisk, svensk supermyk sukkerbrød-aktig...

Eplefondant

For litt siden fikk jeg spørsmål fra en...