Vaniljekremkake med mandelbunn og ganache

Vaniljekremkake med mandelbunn og ganache

Opposisjonskaken! For noen uker siden utlyste jeg et valg der du fikk avgjøre hvilken kake jeg skulle bake. Ved å stemme på bunner, kremer og dekor bakte jeg vinner kaken noen dager før valget. Valgets vinner var en kake med sjokoladebunn, pasjonsfrukt og mascarpone. Runner up ble denne kaken: mandelbunn, vaniljekrem, bringebær – trukket med ganache og pyntet med bær.

Kaka ble veldig god, men som du ser har den kanskje fått litt for lite gelatin i kremen? (det har jeg justert i oppskriften) Den har beveget seg litt utenfor kanten, noe som gjør det vanskelig å få ganachen til å renne pent ned på kantene. Off, sånt er da bare pirk, sier du kanskje og jeg jo litt er enig, for den var veeldig god!

Valgets taper ble laget i en og samme form. Bunnen stekes først. Den vil kanskje blåse seg litt opp på toppen, men bare ta bort laget, eller knus det. Deretter lages vaniljekremen som legges på bunnen. Den bør stå noen timer i fryseren før den glaseres. En fast, stiv kake er lettere å jobbe med, men husk at ganachen stivner veldig fort når den helles på en iskald kake, så jobb fort. Jeg lagde litt ekstra mye ganache og helte den på to ganger (da fikk jeg også et litt tykkere lag). Det som renner av kaken kan du samle sammen og bruke på nytt, eller oppbevar den (kan stå i romtemperatur) og bruk den når du skal lage kakao (ganachen røres bare ut i melk).

Tro det eller ei, jeg har pyntet med norske jordbær og bjørnebær. Norske bær i september er luksus, altså. SÅ godt.


Vaniljekremkake med mandelbunn og ganache

En halv porsjon vaniljekrem (ca. 350g)
1.25 dl melk
1.25 dl fløte
50 g sukker
15g maisenna
½ vaniljestang (eller 3 ts ekte vaniljesukker)
2 stk eggeplommer

Splitt vaniljestangen (eller bruk vaniljepasta/ vaniljesukker), skrap ut innholdet og ha alle ingrediensene i en kjele (også stangen). Rør til det tykner (5-6 bobler). Avkjøles. 


Mandelbunn (22-23 cm form)
2 eggehviter
2 egg
175 g sukker
200 g malte mandler

Slik gjør du:
1. Mal mandler/ nøtter.
2. Pisk eggedosis av egg, eggehvite og sukker.
3. Vend inn nøtter/mandler i eggedosisen med en slikkepott.
4. Hell nøtteeggedosisen i en springform med bakepapir og stek midt i ovnen på 180 grader på over/undervarme eller varmluft. Steketid: ca. 30 min.
5. Avkjøl bunnen i formen.

Ganache
200 g mørk sjokolade
2 dl kremfløte
Hakk sjokoladen fint, varm fløten til kokepunktet. Hell fløten over sjokoladen. La den stå noen minutter før du rører ganachen glatt. Bruk gjerne stavmikser.

Montering:
Du trenger:
Resten av boksen med kremfløte (1.75 dl)
3 plater gelatin
100 g bringebær
Bær til pynt

1. Del hele bringebær (ca. en halv boks, 50 g)og legg på den avkjølte mandelbunnen.
2. Lag ferdig vaniljekremen: Jeg bløtpisket resten av fløten som var igjen etter at jeg hadde kokt vaniljekrem (1.75 dl) og la 3 plater gelatin i kaldt vann. Rør opp avkjølt vaniljekrem så den blir glatt. Tilsett bløtpisket kremfløte. Smelt gelatin med 2 ss kokende vann (den MÅ være helt rykende varm). Rør inn 2-3 ss av kremen. Hvis gelatinen på dette stadiet allerede har blitt avkjølt, varm den opp på nytt (jeg bruker mikroovn). Alt skal være helt flytende og varmt når du heller det i bollen med vaniljekrem. For å unngå tråder må du jobbe raskt.
3. Hell kremen i formen og sett i fryseren 3-4 timer.
4. Ta kaken ut av fryseren. Bruk en varm kniv og skjær langs kanten av formen. Ta kaken ut av formen, dra av bakepapiret og plasser kaken på en rist. Legg matpapir under risten. Hell over ganache (den må helst være litt varm). Slå risten mot bordet så overflødig ganache renner av. Flytt kaken over på fat og dekorer med frukt og bær etter ønske.
5. Kaken er holdbar maks tre dager i kjøleskap. Den kan fryses.



Start med å koke vaniljekrem. Sett den rett i kjøleskapet.
Lag mandelbunn. Jeg maler mandlene på en foodprocessor med redskap som følger med stavmikseren.
Sånn ser bunnen ut etter at den er ferdig stekt. Den lille hinnen på toppen kan du knuse eller fjerne.
Rør opp vaniljekremen, tilsett bløtpisket kremfløte.
Smelt gelatin og bland inn i vaniljekremen. Hell den i formen. Sett i fryseren.
Lag ganache: varm fløte til kokepunktet og hell over sjokoladen. Rør glatt.
Ta kaken ut av fryseren og sett den på en rist. Legg matpapir under.
Flytt kaken over på fat. Pynt etter ønske.
Veldig god kake som oppbevares kjølig frem til den skal spises.
9 Kommentarer
  • Liv Nome Sivertsen
    Svar
    Skrevet på08:54, 30. september 2021

    Jeg har fine singelfrosne bringebær i fryseren.
    Ettersom bunnen skal være kald før vaniljekremen legges på, og kaken deretter skal rett i fryseren, håper jeg det går bra å legge de frosne bringebær på kaka?

  • Janniche Hollås
    Svar
    Skrevet på12:16, 30. september 2021

    Må den i fryser’n? Holder ikke m kjøleskap, blir den ikke kald nok?

  • Astrid
    Svar
    Skrevet på14:53, 30. september 2021

    Kan eg bruke lys, istadenfor mørk, sjokolade i garnasjen? Eller vil den endre konsistens evt vere vanskelegare å jobbe med?

  • Liv Torill Engebretsen
    Svar
    Skrevet på19:13, 30. september 2021

    Kan jeg bruke mandelmel istedet for vanlig melk

  • Skrevet på18:06, 8. oktober 2021

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Toscakake

Noen har etterlyst en vanlig, rund toscakake her...

Snurrer og klippekra..

Kardemommekjerner til folket! Det at jeg faktisk har...

Grove Bakemjølk-run..

Annonse. I samarbeid med Rørosmeieriet har jeg bakt...

Hva jeg bruker norsk..

(Foto: frukt.no) Annonse. Høst er epletid og i...

Ambassadekake

Jeg har spurt dere om retrokaker i lang...