Din handlekurv er nå tom!
Bollefocaccia med vaniljekrem og blåbær
Bollekake i langpanne. Lett som en plett!
Har du frosne bær i fryseren, bruk dem. Eller kjøp friske. Personlig syntes jeg de blåbærene jeg har plukket i skauen smaker best. Bruk god tid. Og pass på at det ikke blir for mye vaniljekrem. Da kan den fort bli rå. Jeg stekte denne på høy temperatur (220 grader) på nest nederste rille, og den var ferdig etter bare syv minutter. Avkjøles litt før du eventuelt har på litt melis.
500 g hvetemel
1 dl sukker
25 g gjær
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg
Vaniljekrem, hjemmelaget eller ferdiglaget fra butikken (brukte ca. 300-400 g)
Blåbær – dryss på en neve eller to (eller bruk andre bær du har – for eksempel bringebær)
Slik gjør du:
1. Bland alt det tørre i en bakemaskin, tilsett lunken melk, (kan godt ha romtemperatur eller kald) og egg, smuldre i gjær i bollen og start maskinen. Syntes du deigen virker for tørr – tilsett litt mer væske.
3. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet ca. 7–10 minutter.
4. Etter at smøret er blandet inn i deigen, fortsett eltingen i ca. 5 minutter.
5. For å vite om deigen er ferdig eltet, ta glutentesten: Dra deig mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne, er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
6. Sett deigen et lunt sted til heving. Pakk bakebollen inn i en pose eller legg et klede over bollen.
7. Når deigen har hevet til dobbel størrelse (minimum 1 time) knas den utover en smurt, stor langpanne (42×29 cm). Skru på ovnen på 225 grader.
8. Sett til heving et lunt sted (gjerne over en vaskekum fylt med varmt vann) ca. en halv time – tre kvarter. Legg så på vaniljekrem (eller sprøyt på vaniljekremen med en sprøytepose). Dryss på blåbær. Klem de største blåbærene godt ned i deigen før du evt. drysser på litt perlesukker og steker av på nest nederste rille ca. 220 grader i 7-15 minutter (avhengig av hvordan ovnen din steker)
Lyst til å lage Bollefocaccia med kanel, sukker og vaniljekrem?
|
|
Marion
Denne så kjempe god ut:))Kan den lages dagen før, eller skal/bør den serveres varm ? Og kan jeg bruke bringebær i stedet for blåbær?
Konditor-Elin
Du kan lage den dagen før, men da må du lune den litt i ovnen før du spiser den 🙂 Bruk gjerne bringebær eller andre bær du liker.
Jan Kåre Odden
Veldig god. Lagde den med jordbær 🍓 mmmm…
iselin
…da skal min snart i ovnen, hadde frosne bringebær på og likesågodt litt sjokolade i tillegg.. såe.. resultatet kommer på instagram 😉
Ann-Marit
Maja
Det er genialt, Elin! Tenker mam kan variere denne med tradisjonelt kanel og sukker og med bær, sjokolade…. Ser skikkelig digg ut. forhøyet du deigen eller var det nok med 1 time i formen?
Maja
*forhevet
Konditor-Elin
Ja, er det ikke Maja! Her er det bare fantasien som setter grenser for hva du kan putte i forma. Den MÅ forheve 1 hel time, i tillegg til en time i forma. Da er du garantert en vellykket resultat 🙂
May Kristin
Denne fikk jeg rett og slett ikke til. Endte opp med å måtte bruke ca 900 gram hvetemel for å få en smidig deig, og etter å ha stekt over dobbelt så lenge som oppskrifta tilsa var den fortsatt rå i bunnen. Synd, for den så veldig god ut.
Konditor-Elin
Så synd. 900 gram mel er veeeldig mye i denne oppskriften. Jeg kan ikke si deg hva som har gått galt, men hvis du vil prøve en gang til – hev den så lenge som jeg skriver i fremgangsmåten og stek den lenger ned i ovnen. Lykke til!
unnimy
Her også vart den blaut….
Konditor-Elin
Da må du steke den lenger – det kan variere ettersom hvilken størrelse du har på langpannen din. Er den mindre blir deigen tykkere – ergo mer å steke gjennom. Da trenger den lenger tid i ovnen.
unnimy
Ååå men den blei flott !!
Eg la berre pittelitt meir mjøl i den og la den i langpanna så klissete eg fekk til.
NYYYYDELIG!!!
Sitt og gomle no….takk skal du ha 😀
Konditor-Elin
Men, så bra!! Takk for hyggelig tilbakemelding 🙂
Fadoua
Jeg følgte oppskriften nøye, den ble kjempe god👍 har laget både med blåbær og sjokolade. Jeg har også frosset den ned og servert senere og er like god😊
Anita Hollingsether
Takk for oppskrift! Jeg bakte bollefocaccia i går kveld og tok med på jobben idag. Jeg la en teskje epleterninger med sukker og kanel i hver grop, og vaniljekrem på toppen. Det ble suksess! Nydelig!
Siri
Kan denne fryses med godt resultat?
Konditor-Elin
Ja, det kan den. Tines på 50-70 grader i ovnen (varmluft).
Bente
Fikk vann i munnen av denne! Kan den kaldheves i form over natten?
Konditor-Elin
Ja, det kan den Bente. Tenker du da kan redusere gjærmengden til det halve 🙂 Strø på bær rett før den går i ovnen.
Bente
Takk, da blir det rykende ferskt til jobben vett:) Kan man alltid halvere gjærmengden i oppskriftene og kaldheve over natt?
Kristine
Hei, tenkte jeg skulle kaldere denne og har derfor et par spørsmål:)
Skal jeg lage den helt ferdig med vaniljekrem (ikke blåbær) før jeg setter den i kjøleskapet til heving?
Kan den stå 17 timer i kjøleskapet eller er det for lenge?
Takk for svar:)
Hilsen en ikke så veldig erfaren baker:)
Konditor-Elin
Ja, nei – vet ikke. Det er så utrolig mange forskjellige oppskrifter, og de fleste skriver «reduser gjærmengden noe». Tror du rett og slett må prøve deg frem litt. Et tips er også å la deigen stå på benken en halvtimes tid eller noe sånt før den stekes 🙂
Ida (@kaketrut)
Den her ble stor suksess hos oss og jeg har laget den to ganger. Ikke så lenge siden jeg oppdaget bloggen din, men nå er jeg fast leser. Jeg elsker å lage mat, og søtsakinspirasjon finner jeg i massevis hos deg.
Konditor-Elin
Så hyggelig Ida! Velkommen til min krem-verden – jeg digger nye følgere:) Fantastisk insta-navn du har. Håper du finner noe godt til den italienske feiringen i dag 😉
Cathrine
Kjempe deilig bollefocaccia 🙂 Denne skal lages flere ganger! Men kan forstå at noen ikke fikk den til, jeg fulgte oppskriften til punkt og prikke og fikk en veldig klissete deig. Brukte kanskje 700-800 gram mel til slutt og la den litt klissete i formen. Men ble vellykket selv om 🙂
Konditor-Elin
Så glad for at du likte den Cathrine, at du måtte tilsette så mye ekstra mel blir jeg ikke klok på, men det beste er jo at du har vett på å gjøre deigen mulig å jobbe med og tilpasset oppskriften 🙂
Linn
Hei!!
Denne skal prøvelages i kveld og forhåpentligvis tas med på skoleavslutning på torsdag 😀😀
Line S
Denne var helt nydelig:) Serverte den på bursdagen min i dag og folk spiste stykke etter stykke. Jeg bakte også sukkerbunnen din til ei bløtkake og den var fantastisk enkel å få til. Det ble hele 4 kaker til slutt (må ha med litt på jobb i morgen), men må faktisk bake mer til de som kommer i morgen. Trodde det kom til å bli mye mer til overs;) Hva bruker du helst å bake når du har dårlig tid? Har du en favoritt?
Konditor-Elin
Så hyggelig å høre 🙂 Min favoritt i full fart er Rullekake!
Vidar
Denne skal jeg prøve, men varmer du virkelig opp ovnen en time før du skal steke den? Høres unødvendig ut.
Konditor - Elin
Neida, hvis du leser så står det sett på ovnen før den siste halvtimen. Med den gamle ovnen min trengte jeg det, men nå blir den varm på ti minutter. Ikke nødvendig å sløse med strømmen 😉
Vidar
Pkt 5. Sett på ovnen
Pkt. 6 Hev en halvtime
Pkt. 7 hev en halvtime til
Har jeg misforstått når jeg leser i oppskriften at jeg først skal heve en time i bollen, og 2*30 min i forma? I såfall står det at jeg skal sette på ovnen én time før jeg skal bruke den. Ikke meninga å krangle, men jeg ble litt usikker på hevetida. 🙂
Konditor - Elin
Du har rett. Den skal heve en time i bollen og 2 X 30 minutter i forma. Ovnen setter du på når du selv vil, slik at den er varm når du skal dytte langpanna inn 🙂
Marion
Hei.
Kan jeg bruke tørrgjær? Hvor mye eventuelt?
Konditor-Elin
Du kan bruke en halv pakke tørrgjær 🙂
Findus
Denne godisen kommer høyt opp på topp-10 listen over lettvinte og gode bakverk! I mangel av bær la jeg på noen klatter med syltetøy. Når gjestene ber om annengangs servering må vel det bare kunne tolkes som et godt tegn!?!
Konditor-Elin
Du er ikke den eneste som har fått denne som favoritt, Findus, men jeg blir jo like glad hver gang jeg hører det. Annengangs servering er så definitivt et godt tegn 🙂 Ha en bollefocaccia-fylt sommer!
Charlotte
Har du tips til å gjøre denne glutenfritt? Hvilket mel vil du anbefale og hvilken mengde? 🙂
Konditor-Elin
Aner ikke Charlotte! Men det er flere her som har laget den glutenfri, kanskje en av dere kan skrive ned en oppskrift – det hadde sikkert hjulpet mange 🙂
Findus
Jeg brukte Schär Mix B i samme mengde som hvetemel i oppskriften, med suksess. Jeg anbefaler at baksten spises fersk. Jeg har dårlig erfaring med frysing/gjenoppvarming av glutenfri bakst – det blir så fort tørt. Ellers er faren for å brenne inne med rester fra bollefocacciaen liten…
(Et generelt tips er å bruke Mix B til gjærbakst og Mix C til kaker. Til kaker bruker jeg 85% mengde glutenfritt mel som erstatning for hvetemel).
Kristine
Fantastisk god! Denne må lages flere ganger. Deigen var ganske så klissete, selv etter første heving. Men etter andre heving, hjalp det stort. Godt tips å sette langpannen over en kum med varmt vann👍 Etter tredje heving så det helt perfekt ut. Måtte steke i 10 minutter. Da var den gjennomstekt, god og luftig.
Stekte på smurt bakepapir, men fulgte ellers oppskriften til punkt og prikke;-)
Hele forsvant forresten med en gang (6 personer)!!!!
Konditor-Elin
Så flott å høre Kristine! Mel er forskjellig, så noen ganger blir deigen veldig klissete, andre ganger ikke. Det er lov å justere 🙂
Findus
Denne oppskriften åpner jo for variasjonsmuligheter bare begrenset av fantasien. Jeg kjevlet deigen ut og smurte på et lag med makronfyll. Deretter brettet jeg deigen noen ganger før jeg fulgte opp med vaniljekrem og blåbær. Lot den steke i bortimot 20 minutter. Det ble nesten mer kake enn bolle. Dersom suksess er omvendt proporsjonalt med rester og det ikke finnes rester..?!? Hva mer er det å si.
Konditor-Elin
Er så glad du deler Findus! Vil gjerne høre alle mulige variasjonsmuligheter. Makronfyll er jeg svak for, kan tenke meg det ble godt, ja. Flere forslag mottas med takk.