Din handlekurv er nå tom!
Bruker du utstyret til bakemaskinen din riktig?
Visp, grind eller krok?
Visp
Vispen er laget med ståltråder og har et stort hull i midten. Den er laget med tanke på å fange mest mulig luft inn i en masse. Vispen er optimal å bruke i masser som skal være luftige og felles for disse er at de vil øke i volum ved pisking. |
Grind
Dette litt flate redskapet brukes til det vi kaller rørte masser. Masser som starter med for eksempel smør og sukker som skal røres luftig. Den vil røre luft inn i massen, men ikke på samme måte som med en visp. Med en grind får du et kraftig røre-redskap som gjør massen homogen og smidig, uten å fylle den med for mye luft (da kan du oppleve at kakene «renner over» i ovnen). Bruker du visp til en smør- og sukkerblanding kan du fort ødelegge den, ettersom den ikke er laget for fastere masser. Eksempler på masser hvor grind brukes: Muffins |
Krok Kroken er laget for å kna og elte. Den benyttes til deiger, som for eksempel: Gjærdeig |
Litt om valg av kjøkkenmaskin
Skal du kjøpe nytt finnes det en hel masse forskjellige merker og modeller å velge imellom. Mitt råd er: kjøp akkurat den som passer til deg. Du behøver kanskje ikke å gå for den råeste modellen, selv om den sikkert vil pynte opp fint på benken. Slike maskiner ender ofte opp med å bli stående fordi man ikke klarer å bruke maskinen, eller fordi det du egentlig trengte var en vanlig håndmikser (eller en litt mindre avansert maskin)
Lager du store gjærdeiger (2-3 brød av en deig), kjøp en maskin med sterk motor. Lager du grove brød trenger du ekstra mye kraft. Kjøper du en maskin med for liten motor, kan du ende opp med å ødelegge den ganske fort.
Lager du mindre masser/ deiger, kjøp en mindre maskin med en mindre bolle (3-4 liter) med kraftig motor. Mange opplever at maskinen de har kjøpt er for stor, at massen ikke fyller bollen, og at redskapen derfor ikke gjør jobben skikkelig. Vit at det finnes innstillinger på de fleste bakemaskiner som gjør det mulig å justere redskapene, slik at de kommer lenger ned i bollen. Les bruksanvisningen!
|
|
Jane
Har du tips til hvor man kan få tak i en grind? Jeg har selv en gammel Kenwood <3 jeg har arva etter mamma 😀
Jane
Kenwooden er nok minst 20 år gammel.
Konditor-Elin
Kontakt Kenwood kundeservice: info@servicecompaniet.no 🙂
Brødbakern
Ang. brødbaking: Om man baker 3 brød i slengen med litt tung og grov deig (eks. mye bløtlagt korn og/eller speltmel), så mener jeg at 650W er altfor lite. Minst 11-1200W. Jeg knelte en 8-900W Kenwood på brøddeig, og har aldri angra på at jeg brukte noen kroner på oppgradering til 1500W. 🙂
Konditor-elin
Du har helt rett, grove deiger trenger mer kraft. Takk for kommentar 🙂
Eva
Enig med brødbakeren. Har også svidd motoren på en Kenwood (900 w) med en grov brøddeig og leter etter en ny arvtager.
Brødbakern
Bare hyggelig. Og takk for god oppklaring på bruk av visp/grind, de har jeg vært langt mer usikker på enn eltekroken. Nå ser jeg hva som har gått galt med eplekaka: Feil redskap. 🙂
Brødbakern
Eva: Jeg kjøpte en Kenwood titanium major, 1500W. Den gjør jobben med 3 grovbrød i slengen, opptil flere ganger i uka. 🙂
Anne Hilde
Jeg har Kenwood, og jeg vet jo at man skal bruke krok til å elte med, men jeg synes at når alt er bollen og man setter i gang, så får ikke kroken tatt med seg fra kantene, tar bare det som er i midten av bollen. Er jeg for utålmodig? For lav fart? Ender oftes med at jeg bruker den grinden…. og da danser jo maskinen på benken, så jeg må holde på den:) he, he! Ha en super dag!!
Konditor-Elin
Hei Anne Hilde. Ja, jeg tror nok du er for utålmodig. Det tar litt tid før alt blander seg, men bare vent å se (og nå tenker jeg på gjærdeig). Min deig er med 3.5 dl væske, men det går helt fint også med en så liten deig. Den kommer sammen etterhvert og trives nok best med en krok til å elte seg 🙂
Nybegynner
Ser at denne tråden er litt gammel, så vet ikke om det nytter å spørre så sent. Men jeg skal kjøpe min første kjøkkenmaskin og synes det er veldig vanskelig å velge. Kenwood Major skårer jo gjerne best, men jeg vet ikke om jeg trenger å peise på med noe så mektig. Jeg er jo nybegynner, ung, to stk i boenheten uten planer om å forstørre familien. Jeg er rett og slett bare glad i å lage mat og sliter med dårlige problematisk rygg så elting kan fort tære på litt. Baker ikke mer enn 2 brød av gangen. Noen forslag? Har en del benkeplass, men ikke så mye skapplass på kjøkkenet så fint om den har et utseende som kan stå fremme uten å dominere kjøkkenet totalt også. Men ikke et must
Konditor-Elin
Hei Nybegynner. Jeg vil anbefale deg å kjøpe en Kenwood Chef Sense. Her kan du lese produktomtale:
http://www.krem.no/hjem/min-dom-over-kenwood-chef-sense-xl
Tror du kan gå for den mindre utgaven, XL-versjonen er for de som baker litt mer enn to brød i slengen 🙂
Elisabeth
Hvordan fungerer Kenwood major titanium KMM060 (1500 W) på grove brøddeiger til 3 store brød (dvs. 2,5 kg mel, 1,4 kg deig i 3 stk 2 liters brødformer)? Blir deigen godt eltet? Må man hjelpe til med slikkepott for å få deigen ned fra kanten? Blir det for mye mel i bollen, og dermed gris utenfor bollen? Klarer maskinen å elte deigen uten å bli (for) varm?
Konditor-Elin
Hei, har dessverre ikke den maskinen og kan derfor ikke uttale meg.
Kari
Hei Elin,
Ser du har svart tidligere innlegg selv om tråden er gammel, så jeg prøver. Jeg har en Kenwood Prospero242 (altså en liten Kenwood der bollen er 4,3 liter, 900w). Jeg får ikke til å elte deig. Elter kun pizzadeig med 3 dl væske og 600g mel. Bruker kroken. Elter på hastighet 1, og så 2. Deigen krøller seg rundt kroken og opp i alle hullene der kroken sitter fast, og deigen blir ikke eltet, bare sviver rundt og rundt som en stor kladeis som henger fast i kroken. Må stoppe maskinen mange ganger å ta den av kroken, og så må jeg kna den for hånd til slutt, da den ikke blir smidig da den som sagt bare henger rundt kroken. Har prøvd å bare la den kjøre i 10 minutter uten å stoppe den, og kjøre opp på hastighet 3, men den er ikke eltet. Hva gjør jeg galt? Maskinen knirker og jamrer og bærer seg veldig, det høres ut som om lokket på maskinen er i ferd med å knekke opp, så jeg holder hardt på det, så det ikke skal knekke i stykker..
Konditor-Elin
Hei Kari
Jeg kan dessverre ikke svare deg. Kjenner ikke til maskinen og vet ikke hvorfor den oppfører seg som den gjør. Ta kontakt med produsenten.
Rigmor Rugsland
Hei. Jeg har en ny Kenwood Major.
Før jeg tok i bruk maskinen, vasket jeg enkelt over vispene med børste og sunlight.
Da jeg pisket smør og sukker og vispet inn egg, sto den
ganske lenge å pisket. Jeg synes ar deigen fikk litt rar lukt så jeg håper inderlig ikke at Kenwood vispene kan avgi noe uheldig stoff.
Anneli
Hei skal kanskje kjøpe kjøkkenmaskin. Vil lage tre brød i slengen- hvor sterk motor må jeg da ha?
KOnditor-Elin
Jeg hadde kjøpt den sterkeste som finnes. Tror Kenwood har kommet med en modell nå som er 1300 w
Anita
Jeg fikk en Kenwood Chef XL Titanium til jul, den er 1700 w og 6,7 liter
Elsker den 🙂
Tone
Jeg har en forholdsvis ny Kenwood XL. Er en grind det samme som en K-visp? Tror den jeg har heter det….
Konditor-ELin
Ja!
Siw Kolpus Hunstad
Kan noen dele erfaring med meg? Har en Kenwood XL 1500w og har problemer med grovdeig til 3 brød. Stod i oppskriften at de skulle elte i 15min til deigen ble bløt, eltet med eltekrok på hastighet 5. Kenwooden ble varm og måtte avkjøles en time. Brødene este ikke nok. Hvordan skal jeg gjøre det? tror dette stor nok maskin..
Elin Krem.no
Med en Kenwood kjørte jeg aldri deiger på mer enn på hastighet 1.5, ellers blir deigen (og maskinen) for varm.