Elins Sting-kake

Elins Sting-kake

 

Stingkake kommer fra cafe Sting i Stavanger. Det finnes flere versjoner av oppskriften, og jeg har tatt meg noen friheter for å forbedre en oppskrift jeg fant på nettet. Bakte denne for første gang på Instagram stories for noen dager siden, og hjelpes, så engasjerte mine følgere er! Det er mange, mange, mange som har bakt Stingkake, og jeg tror samtlige ville sende meg en melding og fortelle meg hvordan det skulle gjøres. Eller si hvilken oppskrift som var best…

Suppete krem
Det første forsøket var nemlig ikke helt vellykket. Kremen ble ikke stiv. Det haglet med forslag: koke kremen lenger, mer melis (!), putt i gelatin (!!) eller at kremen måtte stå AKKURAT to timer, hvis ikke gikk det ikke bra. Men jeg hadde løsningen selv: mer sjokolade. Jeg kunne også tilsatt mer smør. Hvorfor sjokolade? Sjokolade inneholder kakaofett, som vil gjøre kremen mer stiv. Sjokolade gjør kremen mer smakfull. Kremen fikk mer sjokolade, og som jeg visste – den ble stivere. Kjøleskaps-kald er den litt for stiv! I oppskriften står det at kremen skal piskes, og det gjorde jeg også i dag, men bare vit at den trenger å bli litt romtemperert hvis du velger å piske den.

Firkløverkake-bunn
Bunnen jeg bruker er den samme som til firkløverkake. Jeg liker at den er mild, luftig og litt sånn sukkerbrød-aktig. Hemmeligheten til å få en så høy og fin bunn er å ikke røre for mye i eggedosisen, hverken når sjokolade og smør tilsettes, eller når det tørre skal i røren. Det er om å gjøre å bevare den innpiskede lufta. Den tar nesten en time å steke, så ha tålmodighet. Hvis ikke vil den falle sammen i midten. Sett på varmluft på ovnen (om du har). Bruk en bakepinne (du kan bruke en grillpinne) og stikk i midten på kaka etter 45 minutter. Er den fortsatt bløt i midten – stek videre.

Kremen
Kremen er enkel å lage. Jeg liker å bake bunnen en dag før jeg skal bruke den, og koker kremen samtidig slik at den får en natt på seg før den skal brukes. Om du har mindre tid, regn med 3-4 timer før du kan bruke kremen.

Dekor
Som dere ser, jeg har dratt på med dripkant og litt fjongt mønster på toppen, men for all del, drit i det. Dette er ei kake du bare kan smøre sammen uten mye anstrengelser, god blir den uansett. Det eneste jeg ikke vel anbefale er å lesse på med hakket sjokolade på toppen. Bruk heller et rivjern og riv et tynt lag med sjokolade. Hvorfor? Dette er en passe mektig kake med balanserte smaker. Putter du masse hakket sjokolade på toppen, vil det ta hele smaksbildet  (gjelder samme hvilken kake du skal pynte). Dette er forskjellen på en konditor og en hobbybaker (sagt med ironi!).

Kaken er saftig og holdbar, kan fryses og oppbevares i kjøleskap i 4-5 dager (innpakket).

 

Bunnen – se fremgangsmåte her
5 egg
200 g sukker
50 g mørk sjokolade
135 g hvetemel
2 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
135 smør/margarin

Slik lager du bunnen:
1. Pisk eggedosis av egg og sukker.
2. Smelt sjokolade og smør sammen i mikroovn/ evt. over vannbad.
3. Blandingen vendes inn i eggedosisen vekselsvis med siktet hvetemel, vaniljesukker og bakepulver.
4. Helles i smurt springform (ca.22 cm). Ovnstemperatur: 180 grader (varmluft). Steketid: ca.45 -55 min

Elins Stingkrem
3 egg
1.5 dl kremfløte
135 g sukker
190 g smør
150 g sjokolade

Slik gjør du:
Egg, fløte og sukker kokes opp. Rør hele tiden, og la kremen koke til den har tyknet. Det går veldig raskt! Ta kjelen av platen og rør inn finhakket sjokolade og smør i terninger.  Hell kremen i en bolle og dekk til med plast. La stå kjølig 3-4 timer eller til dagen etter.

Dripkant:
30-40 g sjokolade
5-6 ss fløte
Smeltet sammen til det har en flytende konsistens. Has i pose. Klipp et lite hull og hell på kanten av kaken, evt bruk en skje.

Montering:
Del bunnen i tre. Evt. pisk opp kremen (la den bli litt romtemperert) og fordel kremen mellom lagene. La ca. 1/3 del av kremen bli igjen. Brukes til å stryke opp + dekor på toppen.
Lag dripkant, før du tar resten av kremen i en sprøytepose med tyll. Lag små topper rundt kanten. Sett kaken kjølig fram til den skal spises.

Del bunnen i tre. Evt pisk opp kremen, legg på krem mellom lagene. Stryk opp kaken.

Smelt sjokolade og fløte sammen til det får en passe rennende konsistens. Bruk en skje eller en pose og hell på kanten.

Smelt litt sjokolade, lag et papirkremmerhus og sprøyt noen kruseduller på toppen av kaka. Ha resten av kremen i en sprøytepose med tyll (Wilton 4b). Sprøyt på små topper på kanten.

5 based on 3 reviews
56 Kommentarer
 • Hanne
  Svar
  Skrevet på18:39, 25. juni 2019

  Vil du anbefale 70% sjokolade her, eller mildere som freia lys kokesjokolade e.l.? Synes der gjør så himla forskjell på sjokoladekremer ut fra hva slags sjokolade man bruker, så vil gjerne høre ekspertens tips for akkurat denne kaka😊

   • Halldis Lilleås
    Svar
    Skrevet på10:53, 12. september 2021

    Hei, har laga Sting sjokoladekake, den vart god, men har i ettertid tenkt på å fylle med rørt bringebærsyltetøy ., om den då blir nesten som ein Troika-sjokolade. Kva trur du , har du prøvt noe lignende?

 • Carina Ekern
  Svar
  Skrevet på21:37, 25. juni 2019

  Er den avbildede kaken 22 i str? Hvem baker så liten kake lizzm??🙈….minste jeg har er 24….? 5 egg må da være til større form? Baker jo sukkerbrød m6 egg til 28!🤔

   • Heidi
    Svar
    Skrevet på10:20, 29. juni 2019

    Jeg så denne kommentaren først nå, jeg lurte på det samme, brukte en form på 22 cm som står i ovnen nå, ettersom det står det, håper det ikke renner over.

     • Wenche M P Andersen
      Skrevet på10:23, 14. april 2020

      Visst du ikje har varmluft, hvor mange grd da på ovnen.

  • Skrevet på16:41, 11. september 2020

   Hei🙋‍♀️ Ser du har sprøytet fine topper på kaken, ikke vanskelig å få stiv denne alså?🙈

 • Annicka
  Svar
  Skrevet på23:27, 25. juni 2019

  Mørk sjokolade ? Er Freia’s selskapssjokolade « innafor» det begrepet ? 😁

  • Lise
   Svar
   Skrevet på10:25, 31. januar 2020

   Hei, kan jeg bruke vanlig melkesjokolade til dripkant?

 • Heidi
  Svar
  Skrevet på10:14, 29. juni 2019

  Hei. Det er stor forskjell på 22 cm og 26 cm springform, jeg ser at i firkløverkaken som er den samme oppskriften skal det brukes 26 cm. Stemmer det at det er 22 cm på Stingkaken?

 • Ingrid
  Svar
  Skrevet på19:28, 16. juli 2019

  Hei! Kremen min har skilt seg. Har du noen tips til å få den sammen igjen? Miksmaster? Den står til kjøling nå, ganske så kornete.
  Takk for tips=)

   • Ingrid
    Svar
    Skrevet på12:58, 17. juli 2019

    Den skilte seg før jeg hadde i smør/sjokolade, og ble verre når jeg tilsatte det. Men jeg rørte (pisket ikke) – kanskje det var problemet!
    Uansett: kjørte den med stavmikser, og den ble nydelig!! Takk:)

   • Ragnhild With
    Svar
    Skrevet på22:40, 3. februar 2021

    Hei, kan jeg doble deigen, og bruke større form?

 • Birgitte
  Svar
  Skrevet på21:35, 13. august 2019

  TUSEN takk for nydelige oppskrifter! 🙂 Jeg ønsker å lage glutenfri Sting-kake. Har du forslag hva jeg kan erstatte hvetemel, mørk sjokolade og sjokolade med? Takknemlig for svar 🙂

 • Yvonne Tønsberg
  Svar
  Skrevet på09:48, 5. september 2019

  Takk for mange gode oppskrifter.. Men nå kommer jeg sikkert med dumt spørsmål..
  Avkjøles bunn i formen?
  Ha en fortsatt fin dag.

 • Marie Zaremba
  Svar
  Skrevet på13:59, 13. september 2019

  Når du tilsetter litt ekstra sjokolade i kremen, hvor mye er litt?☺️

 • Ingrid
  Svar
  Skrevet på19:20, 2. desember 2019

  Hvordan oppbevarer du bunnen hvis du lager den to dager i forveien?

 • Gerd Anita Pettersson
  Svar
  Skrevet på10:21, 31. desember 2019

  Laget kremen i går og den er flytende i dag. Ikke helt rennende, men nok til at den ikke kan brukes på kaka. Noe jeg kan gjøre for å redde kremen eller må jeg lage ny?

 • Hilde Barhellestøl
  Svar
  Skrevet på14:03, 8. mai 2020

  Lager Elins Sting kake for 4 gang. Alltid en suksess. Denne gang til meg selv , aldri smakt. Bare gitt bort. Gleder meg til å smake i morgen.
  Alle som har fått har vært superglad og fornøyde ♥️

 • Hilde Barhellestøl
  Svar
  Skrevet på13:16, 9. mai 2020

  Hvilken tip bruker du på kaken din?

 • Tone Arnestad
  Svar
  Skrevet på19:23, 9. juni 2020

  Skal bake denne kaken til en dåp i 26 cm form. Bør jeg gange oppskriften med 1,5 for å få den like høy og fin som på bildet?

 • Annelin Viste
  Svar
  Skrevet på16:26, 7. juli 2020

  En ekte stingkake inneholder brunt sukker, da gir den fra seg mer smak 😉 hilsen en Siddis

 • Randi Høglien Lundgård
  Svar
  Skrevet på21:58, 8. april 2021

  Jammen er du flink Elin, (og tålmodig) den sjokoladekaka ser utrolig god ut..jeg må nok prøve den

 • Helen
  Svar
  Skrevet på17:23, 10. april 2021

  Hei Elin, og tusen takk for mange gode oppskrifter og tips 🤩👌 Har tenkt å lage denne kaken i en konfirmasjon, men vil forsøke på glutenfritt denne gang. Ser at du anbefaler semper i steden for hvetemel. Hadde egentlig tenkt ferdig glutenfri bakemiks for lyse kaker, har du forsøkt det? Er kaken like holdbar? Noen sa at glutenfri kaker er best om en lager dem samme dag de skal spises?? Hvis jeg fryser kakebunnen, er det greit å ta den opp morgenen før, pynte den på kvelden, og la den stå i kjøleskapet til neste dag ferdig pyntet? Har egentlig samme spørsmål for marsipankake 🤪 Takknemlig for svar, og som sagt alle oppskrifter jeg har forsøkt tidligere har vært 👌

 • C
  Svar
  Skrevet på10:30, 16. mai 2021

  Jeg har fryst bunnen. Kan jeg ta glasuren på frossen bunn, eller må kaken tine først?

 • Lisbeth Severinsen
  Svar
  Skrevet på20:03, 16. juli 2021

  Hei Elin, hele nabolaget baker denne ken men vi har et problem. Vi lager den i 24 cm form og åpner ikke døren, bruker over/undervarme, men av og til så detter den ned i midten under steking??? Hva gjør vi feil. Takk for mange gode oppskrifter 🙂 Beth

 • Jorun Arnesen
  Svar
  Skrevet på20:13, 24. juli 2021

  Hei, når jeg har kokt opp sjokoladekrem og tatt i smør og sjokolade, skal ikke kremen avkjøles, før man legger plast over bollen.

 • Andrea
  Svar
  Skrevet på02:23, 23. november 2021

  Hei! Syntes kremen har vært helt fantastisk å jobbe med, og ikke minst er den døds god! Har dog et spørsmål.. kan jeg erstatte sjokoladen i kremen med hvit dronningsjokolade i stede?

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Muffins med rabarbra..

Det er rabarbrasesong og jeg har latt meg...

Marengsblomst

Har du lyst til å lage noen porsjons-marengser...

Maipyntet ostekake

Ostekake er en klassiker på festkakebordet, men i...

Jubelkake

Lyst på en nydelig bløt og god kake...

Baskisk ostekake i b..

Baskisk ostekake er en trendy sak som måtte...