Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
17. mai
Bløtkaker
Brød
Cookies
Dessert
Fakta Om
Featured
Flettebakst
For De Minste
Frukt og bær
Glutenfritt
Godt.no
Grunnoppskrifter
Is
Jul
Kakedekor
Kaker
Konfekt
Langpanne
Marsipan
Muffins
OPPSKRIFTER
Ostekake
Påske
popular
Salt Gjærdeig
Sauser
Scones
Sjokoladekaker
Søt Gjærdeig
Tangzhong
Ukategorisert
Utstyr

Karameller

Karameller

Picture

Verdens beste – blir ikke jul uten!

For meg blir det ikke skikkelig jul dersom det ikke står en boks med hjemmelagde karameller på bordet. Denne oppskriften har jeg fått av min mamma, og de er verdens beste!

Karameller a la mamma

Egentlig er jeg aaalt for tidlig ute. Det vil mamma sikkert si. Karamellene skal i følge tradisjonen kokes uka før jul. Ikke særlig før. Hvorfor? Tja – hvem vet? – Fordi da varer de lenger? (mamma har alltid hatt som mål å suge på den siste julekaramellen på bursdagen sin langt ut i januar). – Fordi da er det mindre sjans for at de sukrer seg? Ja, hvorfor sukrer karameller seg egentlig? Det kommer jeg tilbake til.

Men, altså. Jeg er (i følge tradisjonen) kanskje litt tidlig ute med å suge på den myke og hjemmelagde utgaven av Werther’s Original, men jeg kunne ikke la være. Denne oppskriften må bare deles – rett og slett fordi dette trolig er verdens beste karameller (jada, jeg vet jeg er inhabil).

Karameller har aldri vært enkelt. Helst trenger du et sukkertermometer (eller et digitalt termometer). Dersom du ikke har det – ikke fortvil. Du må da stole på «kuleprøven». Kok massen til den begynner å få karamellaktig farve. Drypp en dråpe av massen i et glass med vann. Kan du forme massen til en kule? Da er den ferdig. Pakk i fargerik  cellofan, eller som jeg har gjort i alle år – i bakepapir. Det var disse tradisjonene, da…

Å koke karameller er en treningssak. Det er ikke alltid like lett å se når massen er passe seig. Tar du dem for tidlig blir det bare noe kliss, lar de koke for lenge -harde som sukkertøy. Men uansett – gode er de!

Mammas karameller
Fløte 3 dl
Sukker 250g
Smør 60g
Sirup (lys eller mørk)100g

Slik gjør du:
1. Ha alle ingrediensene i en kjele og kok opp. Massen skal koke til den har fått mørk karamellfarge og en «glatt» overflate. Hvor lenge avhenger av kjelestørrelse, med en vid kjele går det fortere med enn en liten og smal. Tiden det tar avhenger også av hvor mye varme du velger å bruke. Derfor er det vanskelig å si hvor lang tid det tar å koke massen ferdig, men regn med at det tar fra 20 – 40 minutter. Fremfor å se på klokka, se på fargen på massen! Pass på å røre hele tiden.

2. For å finne ut om karamellene er ferdige, ta et glass kaldt vann og drypp en dråpe av karamellmassen i glasset. Kan denne formes til en kule er massen ferdig kokt. (Eller bruk et digitalt steketermometer/ sukkertermometer og kok til ca. 125 grader – ønsker du harde karameller – kok litt over 125 grader)

3. Helles utover smurt bakeplate og skjæres før den stivner helt.

4. Pakk bitene inn i for eksempel farget cellofan! (bakepapir kan også benyttes).

Picture

Kok massen til 125 grader. Da blir de medium harde.

Picture

Her har jeg latt det dryppe fra sleiva ned i glasset. Denne er litt over 120 grader.

Picture

Klumpen er samlet til en kule. Min masse ble til karameller som varer en god stund i munnen. (De tippet godt over 120 grader). Det er spesielt mot slutten av koketiden du må følge godt med. Da stiger temperaturen raskt. Plutselig er det sukkertøy.
Hvorfor sukrer karamellene seg?
Når du koker karameller vil det alltid feste seg en del karamellmasse på kjelekanten. Disse restene setter seg litt fast og blir til hvite sukkerkrystaller. Sukkerkrystaller er som virus. Så når du heller karamellmassen ut av kjelen, vil den automatisk dra med seg krystallene. De blander seg med resten av massen. Etter en stund vil krystallene smitte resten av karamellmassen. Karamellene vil da etter en stund oppleves som smuldrete og kornete. Et tips for å unngå sukkerkrystaller er å pensle med vann på kjelekanten mens massen koker. På den måten får ikke sukkeret brent seg fast og dannet krystaller.

Picture

Picture

Helles ut på en smurt flate (eller som her på en silikonmatte).

Picture

Klipp opp matpapir og pakk inn hver enkelt karamell. Du kan også bruke fargerik cellofan.

Picture

Skjæres opp før de stivner!

Picture

Ingenting smaker som mammas karameller. Litt skjeve, noen store, noen små. Sånt blir det jul av.

Picture

En julesokk fylt med karameller er en fin gave…eller bare fristende julepynt på kjøkkenet.
Be the first to write a review
159 Comments
  • Posted at 05:52, 19. november 2013

    den her skal jeg prøve til jul den ser helig ut* namm namm 🙂

  • Zenab M.
    Svar
    Posted at 06:40, 21. november 2013

    Ble nettopp ferdig, de ble kjempe gode. Delte det i to og tok i kanel og madelflak i den ene og peanøtter i den andre. Men jeg lurte på en ting, har du tips til hvordan man slipper å få massen oljete og litt «stivnete» på slutten? Fordi jeg tok det i sånne små muffinsformer og måtte fylle en og en, og derfor på slutten begynte å massen å stivne seg og det begynte å sige fett ut av den.
    Takk for svar og god oppskrift!!

    • Konditor-Elin
      Svar
      Posted at 09:41, 21. november 2013

      Hei Zenab! Så spennende smaker du har valgt! Når man skal helle karamellmasse i små former MÅ man jobbe raskt. Det nytter ikke å varme opp massen på nytt når den først har stivnet. Min erfaring er at fettet fortere skilles ut når man bruker svak varme og koker karamellene over lang tid. De siste årene har jeg kokt karamellene på ganske sterk varme (bruker et sukkertermometer for å ha kontroll på temperaturen) og har da fått en karamellmasse som ikke skiller ut særlig med fett.

  • Mona
    Svar
    Posted at 14:43, 21. november 2013

    Flott beskrivelse og gode bilder! Gleder meg til å prøve den ut 🙂

    • Konditor-Elin
      Svar
      Posted at 00:35, 22. november 2013

      Lykke til når den tid kommer Mona 🙂

  • Trond Inge
    Svar
    Posted at 06:23, 29. november 2013

    Hei Elin. Blei litt usikker på om eg skal tore gå i gang med karamellene, når det er så mykje som står på spel innan kort tidsrom. Det eg hugser frå å lage karameller, var på skulekjøkkenet på barneskulen, og vi lagde karameller på juleverkstedet. (Som førte til at utolmodige meg klarte å få vannblemme på tre av fem fingre på eine handa). Sidan då har eg ikkje våga meg på det, og no blei eg jammen usikker igjen.
    Kor lenge, sirka, vil det ta før ein må begynne å følge nøye med?
    I fjor kjøpte eg ein nudget-bar fra Odense som eg tenkte å bruke til konfekt, men blei aldri noko av. Kan eg blande den inn i oppskrifta og korleis vil det ta seg ut på det ferdige produktet tru?
    Er det andre morsomme ting ein kan blande inn i oppskrifta for å leike med det ferdige produktet?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Posted at 07:22, 29. november 2013

      Hei Trond Inge! Joda, jeg syntes du skal tørre å gå i gang med karamellene, selv om minnene fra barneskolen tydelig har satt sine spor. Den beste indikasjonen på om karamellene nærmer seg ferdige er å se på fargen på massen. Du bør følge nøye med når den har farge som en fløtemysost. Det er mye godt som kan puttes i karamellene, men nougat er en av de tingene jeg tror ikke vil gå så bra. Den tåler ikke særlig høy varme og vil ganske raskt skille ut alt fettet. Jeg har ikke lekt så mye med karamellene må jeg innrømme, men hakka nøtter, kakao, chilipulver eller vaniljestang er fullt mulig å putte oppi røra. Lykke til Trond Inge – ønsker deg lykke til! (og invester gjerne i et digitalt termomterer)

      • Konditor-Elin
        Svar
        Posted at 07:23, 29. november 2013

        ..jeg mente selvfølgelig frøene fra vaniljestangen…ikke hele 🙂

  • fatima
    Svar
    Posted at 12:47, 30. november 2013

    den smaker PERFEKT! takk for at du deler dine oppskrifter med oss 🙂

    • Karamell-Elin
      Svar
      Posted at 13:14, 30. november 2013

      TAKK Fatima. Jeg er forresten helt enig med deg 🙂

  • Ann Iren
    Svar
    Posted at 18:01, 2. desember 2013

    Hei.
    Lurte på en ting. Når karamellen koker, skal man røre i gryta da? Skal man røre hele tiden, av og til eller ikke i det hele tatt?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Posted at 00:47, 3. desember 2013

      Hei Ann Iren. I starten kan det koke uten at du rører så mye, men på slutten pleier jeg å røre hele tiden 🙂

  • Sara
    Svar
    Posted at 22:00, 2. desember 2013

    Lagde disse i dag, men tror ikke jeg kokte de lenge nok, så de er voldsomt seige.. Går det ann å koke de opp igjen tro?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Posted at 00:45, 3. desember 2013

      Det er dessverre ingen god ide Sara 🙁

  • lene
    Svar
    Posted at 12:44, 3. desember 2013

    Tenkte å lage karamellene i kveld, hvordan oppbevares de? Bør de stå kaldt?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Posted at 14:19, 3. desember 2013

      Nei, det behøves ikke!

      • karamell-elin
        Svar
        Posted at 14:21, 3. desember 2013

        …og oppbevares tørt, gjerne i en pose – i romtemperatur 🙂

  • Turid M
    Svar
    Posted at 14:03, 3. desember 2013

    Hei!
    Helt rå oppskrift. Jeg tåler ikke melk så jeg benyttet havrefløte, samt at jeg byttet ut ca halvparten av sukkermengden med kokossukker. (Brukte også rå agave sirup) De ble rett og slett helt magiske. Slet litt med hvor lenge de skulle koke, og resultatet ble særdeles myke karameller, men tipper at jeg ikke klarer å slutte å spise før jeg er kvalm. Takk for at du delte oppskriften og at en av mine fb venner likte ditt innlegg. Sosiale medier på sitt beste! God Jul 🙂

    • Karamell-lover
      Svar
      Posted at 14:23, 3. desember 2013

      Takk Turid 🙂 Fantastisk at du fikk laget disse karamellene på «din» måte, og at de fortsatt ble verdens beste!

  • Ågot
    Svar
    Posted at 15:08, 8. desember 2013

    Hei!
    Har prøvd meg på disse karamellene i dag og det er de beste karamellene jeg har fått til. Kokte massen til 122 grader. Nam, nam, farlig gode… 🙂

    • Karamell-Elin
      Svar
      Posted at 15:19, 8. desember 2013

      Fantastisk Ågot 🙂 Så bra!

  • Gry som ikke kan lage karameller ...
    Svar
    Posted at 07:32, 9. desember 2013

    Hva gjør man galt når massen etter et døgn i kjøleskap er altfor seig til å rute opp? Kokte massen til 120 grader.

    • Konditor-Elin
      Svar
      Posted at 07:49, 9. desember 2013

      Hei Gry! Min er faring er at det er håpløst å dele opp karamellene etter at de er stivnet. De bør helst skjæres før de blir helt kalde. Men jeg skjønner ikke helt at de er seige, de burde heller vært mer som faste karameller i konsistens (tatt i betraktning at du har kokt til 120 grader). Siste utvei er kast-i-benken metoden…da deler de seg (kanskje) i tusen biter…

      • Gry som ikke kan lage karameller
        Svar
        Posted at 03:09, 12. desember 2013

        Prøvde denne oppskriften igjen, nå med supert resultat! Og jeg rutet dem opp før de var helt kalde. Familien skryter av de gode karamellene mor har lagd, så nå kan hun kanskje lage karameller likevel! Takk for fin oppskrift!

      • Karamell-Elin
        Svar
        Posted at 04:41, 12. desember 2013

        Gry KAN lage karameller! Godt gjort 🙂

  • lena! ;)
    Svar
    Posted at 12:43, 20. desember 2013

    ÅHH,tuusen takk for den perfekte oppskriften,jeg har prøvd og lage karameller så lenge,aldri fått det til! Men så kom denne,med så gode forklaringer,så nå har jeg ENDELIG fått til goooe karameller,perfekte sådann! Tusen tusen takk!!! kjempegod oppskrift,og så gla for at du deler den med oss! <3

    • Karamell-Elin
      Svar
      Posted at 13:46, 20. desember 2013

      Bare hyggelig Lena!

  • Odd Erling
    Svar
    Posted at 15:34, 21. desember 2013

    Veeeldig gode ble de 🙂 Jeg desja litt vaniljestang og kaffe i også ! Dette blir rett og slett en gjenganger !
    God Jul 🙂

    • Konditor-Elin
      Svar
      Posted at 00:03, 22. desember 2013

      Ai, ai, ai Odd Erling. Kaffe og vanilje. En juleklassiker. God Jul til deg også 🙂

  • Iben
    Svar
    Posted at 14:33, 7. september 2014

    hvor lenge skal de stå før du skjærer dem opp?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Posted at 15:54, 7. september 2014

      Jeg skjærer i dem når massen begynner å stivne 🙂

  • Birgitte B
    Svar
    Posted at 13:12, 30. november 2014

    Tusen takk for en FANTASTISK karamellopsskrift, jeg delte den for første gang i fjor på FB, og jeg vet med sikkerhet at det kostet min venninne i alle fall en tur til tannlegen (….sikkert en gammel plombe ;))
    …mine plomber sitter fortsatt fast, men jeg vet min venninne prøver igjen i år, for jammen er de verdt det!
    Jeg har alt laget en runde allerede, og må nok lage en runde til…lurer på om disse skal få litt flaksalt på seg…

    • Konditor-Elin
      Svar
      Posted at 01:43, 1. desember 2014

      Værsågod Birgitte, plombene kan jeg dessverre ikke garantere sitter etter å ha spist disse (det er jo alltid noen ulemper ved det som er godt). Har sett flere som har brukt flaksalt – tror det blir kjempegodt!

  • Mari
    Svar
    Posted at 00:57, 9. desember 2014

    Trodde virkelig ikke at detta var noe vi skulle få til uten skikkelig termometer men jaggu, beste karamellene jeg har smakt. Disse minnet meg om de gode gamle smørbukken og hele familien ELSKET de. Takktakk for en fantastisk oppskrift.

    • Karamell-Elin
      Svar
      Posted at 02:04, 9. desember 2014

      Værsågod Mari. Glad de falt i smak 🙂

  • Wenche
    Svar
    Posted at 07:06, 14. desember 2014

    Fantastisk gode karameller så jeg må nok lage en porsjon til før jul:) Pakkte de inn i gjennomsiktig mellomlagspapir som fungerte bra.

  • Birgitte
    Svar
    Posted at 14:36, 17. desember 2014

    Hei, hvordan oppbevarer du disse? Må de holdes kjølig eller kan de oppbevares i romtemperatur? Og hvor lang tror du holbarheten er?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Posted at 14:58, 17. desember 2014

      Oppbevares i romtemperatur. Pakk gjerne de innpakkede karamellene i en pose. Holdbare i 3-4 uker, hvis ikke lenger.

  • May Liss
    Svar
    Posted at 10:39, 20. desember 2014

    Hei:) Har for første gang prøvd å lage karameller, men de er fortsatt veldig myke etter 2 døgn i kjøleskap, såpass myke at det går ikke an å dele opp… Vet ikke hva som har gått galt, men er det noe jeg kan gjøre?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Posted at 13:13, 20. desember 2014

      Karameller blir ikke stive av å stå i kjøleskap. Du har kokt massen for lite. Jeg deler opp karamellene med det samme de begynner å bli litt avkjølt. Bruk gjerne et termometer og kok til 120 grader eller mer. Da er du sikker på at de er kokt lenge nok. Lykke til!

      • May Liss
        Svar
        Posted at 14:47, 20. desember 2014

        Takk, da prøves det igjen:)

  • Mathias
    Svar
    Posted at 00:32, 29. desember 2014

    Hva kan jeg helde det ut på? Funker det med å holde det ut på bake papir? Og må jeg pakke inn hver karamell

    • Konditor-Elin
      Svar
      Posted at 02:15, 29. desember 2014

      Ja, bakepapir går fint. Det beste er å pakke inn hver karamell, ellers er de vanskelig å oppbevare og få i fra hverandre.

Post a Comment

Comment
Navn
Email
Website

Cookieman-cookies

Det er snart desember og jeg har laget...

Julegeiter

I Rogaland er det ved juletider tradisjon å...

Mini suksessterter

Jeg hadde eggeplommer og malte mandler til overs...

Fyrstekake med en vr..

Fyrstekake er ikke bare for gamle folk (jeg...

Nettbutikken

Nettbutikken er åpen! Jeg har samlet et knippe...