Tebriks

Tebriks

I dag har jeg bakt noe jeg aldri har prøvd meg på tidligere, nemlig tebriks. Eller tebirkes, om jeg skal være helt korrekt (birkes er dansk for valmuefrø). Dette er nemlig et dansk bakverk, en slags croissant med valmuefrø på toppen. Mine tebriks ble knasende sprø og fine. Liker du at tebriks skal smake rundstykke er det bare å google videre…sa jeg forresten at de ble knasende sprø? (litt stolt, skjønner du)

Selv om det er første gang jeg lagde tebriks har jeg litt erfaring ettersom jeg både har laget wienerbrød og croissanter før. Jeg knotet ikke like mye i dag som da jeg lagde croissanter, men denne deigen har noen likheter. Deigen skal brettes 3 x 3 ( tre ganger, i tre lag). Da er det viktig at deigen ikke er for varm, og at smøret ikke er for mykt, eller for tykt og kaldt. SÅ lett, og så vanskelig på en gang. Jeg prøvde å ikke overtenke for mye, skar smøret i passe tykke skiver, kjevlet alle omgangene på en gang (det er ikke å anbefale…) og lot det stå til. Joda, det gikk jo på et vis..

Deigen blir fort strev når du skal kjevle, brette og så kjevle ut på nytt. For å få deigen til å slappe litt av mellom slagene er det derfor lurt å pakke den inn i plast og la den få hvile litt kaldt, gjerne 15 minutter eller mer.

Tebriks (ca. 30 stk)
500 g hvetemel
20 g gjær
4-5 ts salt
3 ss sukker
3.5 dl vann

200 g smør
valmuefrø

Slik gjør du:
1. Ha alle ingrediensene i en bakebolle og elt i 15-20 minutter på lav fart. Sett opp farten på maks de siste minuttene og elt til du har en blank, fin deig som slipper bunnen av bollen.
2. La deigen hvile i ca. 10 min.
3. Kjevle deigen ut til et rektangel.
4. Skjær smøret i ca. 1 cm tykke skiver. Legg smøret på halve siden av deigen, brett andre halvdel av deigen over.
5. Snu deigen og kjevle den ut til et rektangel igjen. Brett deigen så den får tre lag. Gjenta dette to ganger til. Legg gjerne deigen i kjøleskapet mellom brettingene (pakk inn i plast).
6. Etter siste bretting, pakk deigen inn i plast og la den hvile 30 min. i kjøleskap.
7. Del deigen i to og kjevle den ca. 3 mm tykk. Skjær deigen opp i ruter.
8. Legg deigbitene på et fuktig tørkepapir før du dypper hele biten i valmuefrø.
9. Legg på plate og la heve i ca. 30-45 minutter.
10. Stek på 225 grader i 12-15 minutter. ( Jeg stekte på over/ undervarme først og slo over på varmluft siste 3-4 min).

La deigen hvile ca. 10 minutter med plast over bollen før du starter kjevlingen.
Skjær smøret i biter og legg på halve siden av deigen.
Brett andre del av deigen over.
Snu deigen og kjevle den ut til et rektangel. Brett som på bildet, så deigen får tre lag. Gjenta dette to ganger til.
Etter at deigen har hvilt i kjøleskapet en halvt time, del deigen i to og kjevle den ca. 3 mm tykk.
Bruk en trinse eller en pizzaskjærer og del deigen opp i firkantede stykker.
Fukt deigen og legg den opp ned i valmuefrø.
Sett på plate og la etterheve i ca. 30-45 min.
Deigen er ferdig hevet og klar for å stekes. 225 grader i 12-15 min.
Knasende sprø, klare for å deles og spises med for eksempel marmelade og ost…
2 Kommentarer
  • Linn Engelstad
    Svar
    Skrevet på21:44, 25. september 2019

    Hei Elin😊jeg er vant til å få birkes med remonce inni. Det er kjempegodt! Det er vanlig å få birkes med og uten remonce, i danske bakerier. Her er oppskriften: 200 g sukker, 200 g bløtt smør. Røres og smøres på siste bretting tror jeg, eller rett under Remonce brukes også i wienerbrød og andre bakverk, med kanel for eksempel.

  • Skrevet på20:41, 13. oktober 2019

    Спасибо

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

hits