Mjuke potetbrød

Mjuke potetbrød

På svensk: Potatisfrallor. På norsk: Mjuke potetbrød. Eller mjuke matpakkebrød med potet. Kokte poteter til overs ble til myke og herlige, runde kaker som kan smøres med pålegg og brukes i matpakka. Disse er 63% grove.

Dere har fått dilla på mine mjuke matpakkeruter, og dette er noe i samme gate, men elementet som gjør dette brødet mykt er ikke tangzhong, men kokte poteter. Som jeg hadde til overs fra middagen for et par dager siden. Husk at dersom du ikke har nok poteter i forhold til hva som står oppgitt i oppskrift – putt i dem du har. Det går fint.

Jeg tok nok i ørlite grann for mye væske i min deig (tilsatt en hel dl ekstra), det er fort gjort å glemme at potetene inneholder mye væske de også. Derfor ble min deig veldig bløt – men jeg ser ikke på det som et problem. Tvert i mot – en bløt deig gir et saftig resultat. Litt klin på fingrene kan jeg leve godt med!

Det ble 20 stk biter a 100 gram. Hvis du synted de er litt store, vei opp til 80 gram per bit, da får du 25 stk. Mitt problem er at jeg bare har en ovn. Og å steke fire brett blir litt for mye… derfor lagde jeg to brett og knadde sammen resten til et brød.

Vil du heller bake fine potetrundstykker?

Som nevnt, deigen kan bli litt utfordrende fordi det er vanskelig å vite hvor mye væske man skal tilsette. Jeg har forsøkt å justere mengde i oppskriften, men hold gjerne litt igjen om du syntes deigen virker bløt.

Mjuke potetbrød (20 stk)

6 dl vann + 1/2 dl
450 g sammalt hvete fint, eller fullkornsmel
350 g hvetemel
150 g sammalt rug, grovt
25 g blå fersk gjær eller 2.5 ts tørrgjær
15 g salt
400 g moste, kokte poteter (eller mindre)

Slik gjør du:
1. Skrell kalde poteter og knus dem med en gaffel.
3. Vei opp de andre ingrediensene i bakebollen, tilsett de moste potetene. Elt sammen deigen og se om du evt. trenger å tilsette 1/2 dl vann mer.
4. Elt deigen godt, minimum 10 minutter, ta gjerne glutentesten. La deigen hvile på benken en times tid. Dekk til bollen.
5. Del deigen i 20-25 biter (ca. 80-100 gram) og rull til boller. Sett på et bakebrett med bakepapir og klem helt flate. Stikk med en gaffel.
6. La heve ca. 45 minutter.
7. Sett litt langt ned i ovnen på 225 grader. Bruk over/undervame eller varmluft, hva som funker best for din ovn. Med varmluft går det fortere.
8. Stek i ca. 8-12 minutter.
7. Avkjøl rist etter at de er ferdig stekt.

Vil du lage brød? Se hvordan jeg gjør det her.

Vei opp og mos poteter.
Kjør sammen og tilsett de moste potetene.
Elt til du ser deigen begynner å bli blank. Pass på at den ikke blir for varm.
Etter en time på benke så deigen min sånn ut.
Jeg helte den ut på et melet bord og delte opp i biter på 100g.
Trill til boller og klem flate på et stekebrett.
Prikk med en gaffel og la etterheve i ca. 45 minutter – 1 time.
Jeg lagde 12 runde småbrød og 1 vanlig brød av deigen.
Etter 1 time etterheving var dette brettet klart for steking.
Brødene er litt vanskelige å dele fordi de er så fuktige inni. Men – det smakte veldig godt!
Saftige, luftige og mettende. Frys ned og tin i brødristeren.